HOD ZA ŽIVOT U VINKOVCIMA Ćaleta: Tužna je činjenica da kod pobačaja dijete osjeća bol!

Ivan Ćaleta, glavni koordinator inicijative Hoda za život, obitelj i Hrvatsku u Vinkovcima

Ove godine Hod za život, obitelj i Hrvatsku bit će održan u deset hrvatskih gradovima, među njima po prvi put i u Vinkovcima. Povod za razgovor, dakle, imamo. A imamo i sugovornika, riječ ima Ivan Ćaleta, glavni koordinator inicijative Hoda za život, obitelj i Hrvatsku u Vinkovcima kojega odmah na početku pitamo: što je uopće Hod za život, obitelj i Hrvatsku?

– Hod za život, obitelj i Hrvatsku je miroljubivi hod građana koji u radosti i veselju već šestu godinu za redom hodaju za zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Prvi Hod za život održao se 2016. godine u Zagrebu kada se okupilo oko 15.000 ljudi. Od tada raste i broj gradova i broj građana koji hodaju za zakonsku, društvenu, ekonomsku i svaku drugu zaštitu života od začećakaže Ćaleta.

Ove godine Hod za život prvi put u Vinkovcima

– Da, premijerno i u Varaždinu te Pločama, a ukupno u deset gradova. Ova miroljubiva inicijativa građana potrebna je u svakom gradu i svakoj sredini, jer traži uvažavanje znanstvenih činjenica koje izvan svake sumnje potvrđuju da život svakog od nas počinje začećem. Veselimo se ovogodišnjem prvom po redu Hodu za život, jer će našim gradom u ozračju radosti i veselja hodati djeca, mladi, obitelji, naši djedovi i bake kako bi poslali jasnu poruku da nam je svaki život važan!

Poznate su i sve važne koordinate – datumske, vremenske, lokacijske; subota (7. svibnja), 10.30 sati, okupljanje na parkiralištu ispred bazena Lenije.

– Želimo stvoriti optimizam u našem gradu, u svakom gradu, potaknuti aktualnu vlast da ulaže u mlade, u obitelji, u obrazovanje i radna mjesta, omogućiti majkama fleksibilnije radno vrijeme, omogućiti svim ljudima koji žele imati djecu / obitelj da to mogu imati uz konkretniji društveni i ekonomski napredak. Vinkovački organizacijski tim Hoda za život okuplja ljude različite dobi i profesija. Svi volontiramo i pomažemo u organizaciji Hoda za život pridonoseći svojim znanjima, vremenom i talentima. Jedva čekamo prvi Hod za život u Vinkovcima!

Ćaleta dodaje kako je „izuzetno važno iskazivanje građanskog stava da svako civilizirano društvo treba štititi one najslabije”…

– Često su među najslabijima, uz nerođenu djecu i žene koje usred teških životnih okolnosti nemaju snagu zaštititi život svog djeteta. Istraživanja i svjedočanstva žena potvrđuju da ih je gotovo dvije trećine imalo pobačaj, prekinulo život svog djeteta u okolnostima „teške ekonomske situacije” te pritiska okoline, nedovoljne podrške članova uže obitelji, poslodavca .. Stoga svakoj ženi, odnosno majci koja se nađe u teškoj situaciji i razmišlja o pobačaju treba dati punu podršku. Trudnica je već majka!

Ćaleta se, kako sam naglašava, zalaže i za „dostupnost istinitih i točnih informacija o razvoju nerođenog djeteta i posljedicama pobačaja za majku”.

– Znanost je dokazala da je život svakog od nas započeo začećem. Činjenica je da već 18. dan od začeća djetetu kuca srce, od 8. tjedna od začeća formirani su svi organi, da s devet tjedana nerođeno dijete ima otisak prsta, s 12 tjedana dijete se smiješi. Tužna je činjenica da kod pobačaja dijete osjeća bol. Dužnost nam je biti glas onih čiji glas se ne čuje. Život je neprocjenjivo vrijedan. Svaka osoba, u svim etapama ljudskog rasta i razvoja, ima temeljno dostojanstvo i zaslužuje poštovanje i zaštitu.

Ove godine Hod za život održava se u ozračju strašnog rata u Ukrajini…

– Mnogi volonteri Hoda za život uključeni su u prikupljanje pomoći, smještaj i davanje potpore izbjeglicama iz Ukrajine. Ovo ubijanje nevinih ljudi pred našim očima, sve nas čini još osjetljivijima za izgradnju kulture zaštite svakog ljudskog života; od začeća, kroz cijeli život do prirodne smrti. Stoga bih se i ovim putem zahvalio svim volonterima koji se uključuju i pomažu u organizaciji ovogodišnjeg prvog Hoda za život u Vinkovcima. Ponosni smo da je naš grad ovogodišnji prvi Hod za život uvrstio u svoju službenu turističku ponudu kao dio gradske manifestacije „Proljeće u Vinkovcima“zaključuje Ćaleta.

Umjesto zaključka još samo podsjetnik; Hod za život u Vinkovcima, subota, 7. svibnja, 10.30 sati, parkiralište gradskog bazena Lenije. Pa potom povorka gradskim ulicama…