HOS-ovci Vlado Knežević, Ivica Bošnjak i Darko Rušanac poginuli su 1992. u središtu Vinkovaca

IZVOR: Grad Vinkovci

Na dan posjete Vinkovcima tadašnjeg predsjednik HSP-a i vrhovnog zapovjednika HOS-a Dobroslava Parage, tog prvog dana ožujka 1992. godine u podrumu Omladinskog doma, koji je bio sjedište vinkovačkog HOS-a, došlo je do stravične eksplozije u kojoj je zgrada u potpunosti uništena. Nikad službeno istražen i razjašnjen događaj u kojem su zauvijek ugašena tri mlada života ratnika.

Vlado Knežević iz Podravske Slatine, Ivica Bošnjak iz Babine Grede i Darko Rušanac iz Rovinja smrtno su stradali, a još osam pripadnika 1. Samostalne bojne HOS-a „Marijan Baotić“ teško je ranjeno.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika Hrvatskim braniteljima obilježena je ova tragična obljetnica. I dok je prije samo desetak godina obilježavanje ove obljetnice bio u svojevrsnoj poluilegali, Udruga dragovoljaca HOS-a svojim časnim i aktivnom djelovanjem uspjela je ovaj događaj podići na razinu kakvu i zaslužuje svaki branitelj koji je dao život za Hrvatsku. Uz brojna državna i lokalna izaslanstva predvođena gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem, vijenac su danas položili i svijeće zapalili i predstavnici HSP-a pod čijim je zapovjedništvom HOS i bio tijekom Domovinskog rata. 

Ova bojna HOS-a pokrivala je četrdeset kilometara bojišnice od Jarmine, Nuštra, Male Bosne, Otoka i Komletinaca pa sve do Vrbanje, a u njenom sastavu djelovalo je ukupno 1.100 branitelja, pri čemu je njih 38 položilo živote za nezavisnu Hrvatsku dok je je 298 ranjeno.