HRAM ZNANJA Plenković i Bosančić otvorili novu knjižnicu od 55 milijuna kuna

Na istom mjestu na kojem se dogodio najveći kulturocid u novijoj hrvatskoj povijesti (u noći sa 16. na 17. rujna 1991. godine, nakon što je pogođena agresorskim projektilima, stara vinkovačka knjižnica izgorjela je do temelja), danas je otvoren novi vinkovački hram znanja u kojem će građani Vinkovaca, ali i stanovnici drugih mjesta najistočnije županije, moći koristiti sve prednosti novih tehnologija u sinergiji s tradicijom i kulturnim značajem pisane riječi.

Ključeve nove zgrade najmodernije knjižnice u zemlji koja prema svim standardima stoji uz bok najsuvremenijim europskim knjižnicama, uoči današnje svečane sjednice Gradskog vijeća povodom Dana grada Vinkovaca, ravnateljici Vedrani Lugić zajedno su uručili premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Ivan Bosančić.

Impresivno zdanje koje se prostire na četiri i pol tisuće kvadratnih metara, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo ukupno 55 milijuna kuna (7,3 milijuna eura), novi je centar kulture, multimedije i cjeloživotnog učenja ovog dijela Hrvatske.

– Voljeli smo našu knjižnicu u kojoj su generacije prije provodile vrijeme, stvarale svoje živote, ljubavi, karijere i u jednom trenutku je sve stalo. Tri desetljeća je bilo tako, a danas se možemo ponositi prekrasnom zgradom koja je ispred svog vremena. Nova vinkovačka knjižnica niknula je kao simbol hrabrosti i upornosti slavonskog čovjeka, a konačna pobjeda nad tamom bit će dječji smijeh na njezinim hodnicima, sati proučavanja gradiva na studijskom odjelu i svaka posuđena knjiga na ovom istom mjestu gdje smo to nekada činili.

Zahvaljujem mom timu, svima koji su kroz sve ovo vrijeme boravili ovdje i nosili ovaj projekt, živjeli s njim. Posebno moram zahvaliti predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek na velikoj potpori ovom projektu od samih njegovih početaka – naglasio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Nova zgrada vinkovačke knjižnice osmišljena je s ciljem da Vinkovčani svoju knjižnicu prihvate kao novi zajednički dnevni boravak, u koji će uvijek rado dolaziti i u kojem će se u svakom trenutku ugodno osjećati. Tako će uz posudbene i studijske odjele, nova knjižnica sadržavati i posebne prostore za mlađu i stariju djecu, igraonice i radionice, prostor za arhivu, multimediju, caffe bar i brojne druge pogodnosti.

Zahvaljujući modernoj informatičkoj opremi te RFID sustavu za automatizaciju knjižničnog poslovanja, u novom će objektu čak 6.500 korisnika i ostalih građana, primjerice, samostalno moći zadužiti i razdužiti građu, 3D printati, birati između kontakta s informatorom ili samostalne posudbe i slično, jer će informatički i funkcionalno cijeli sustav biti u korak s najsuvremenijim ustanovama ovakvoga tipa.