Hrvati daleko od „imuniteta krda”, u VSŽ s dvije doze cjepiva protiv korone cijepljeno tek 29,9% stanovnika!

Cijepljenje protiv koronavirusa nam ne ide baš od ruke. A ni od nadlaktice. Do jučer je, naime, na razini Hrvatske utrošeno 2.687.515 doza cjepiva. Ukupno je 1.511.987 osoba cijepljeno prvom dozom, a od njih je 1.175.528 cijepljeno s dvije doze. Statistika otkriva da je cijepljeno 37,3% ukupnog, odnosno oko 45% odraslog stanovništva.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji prvom dozom cijepljeno je 37,5%, a drugom 29,9% stanovništva. Uglavnom, cijepljenje ne ide predviđenom dinamikom, proces je usporen, a kolektivni imunitet ili tzv. imunitet krda (za koji je, kaže struka, potrebna procijepljenost od 70%) čini se teško dostižan ovim tempom. Imunitet krda, inače, podrazumijeva stanje u kojem je većina ljudi u određenoj zajednici zaštićena od virusa i bolesti koju on uzrokuje i to do te mjere da osobe koje nisu imune na virus također ne mogu razviti bolest jer ih štiti imunost drugih osoba. Drugim riječima, imunitet krda može usporiti širenje virusa u zajednici.

Stoga iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo VSŽ ponovno pozivaju sve zainteresirane punoljetne osobe s područja naše županije koje se do sada nisu cijepile protiv COVID-19 da se odazovu na cijepljenje koje će se provoditi prema sljedećem rasporedu:

– VINKOVCI, petak (9. srpnja 2021.) od 17 do 20 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole „Antun Gustav Matoš“ (Lapovci); cijepit će se dvije vrste cjepiva, Moderna i Janssen (Johnson&Johnson).

Druga doza za one koji će se cijepiti Moderninim cjepivom (Johnson&Johnson se cijepi u samo jednoj dozi!) bit će organizirana 6. kolovoza 2021. od 17 do 20 sati, na istoj lokaciji.

– VUKOVAR, petak (9. srpnja 2021.) od 17 do 20 sati u Domu zdravlja Vukovar, Sajmište 1; cijepit će se Pfizerovim cjepivom.

Druga doza će biti organizirana 20. kolovoza 2021. od 17 do 20 sati, na istoj lokaciji.

Na cijepljenje je potrebno ponijeti zdravstvenu iskaznicu, uz napomenu da se mogu cijepiti samo osobe koje imaju boravište ili prebivalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji te koje imaju zdravstvenu iskaznicu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.