Hrvatska osvojila europsku broncu, Dankinje pometene u završnom uraganu!

Povijest hrvatskog ženskog rukometa ispisana je još prolaskom hrvatske reprezentacije u polufinale Europskog prvenstva u Danskoj, a povijesna priča dobila je na kraju brončani pečat! Hrvatske rukometašice u utakmici za broncu nadvisile su domaćina, Dansku, inače trostrukog europskog prvaka koji medalju s velikog natjecanja čeka sedam godina.

 

Hrvatska je izborila broncu zahvaljujući perfektnoj završnici, besprijekornih posljednjih 20 minuta. Akteri su na poluvrijeme, naime, otišli u rezultatskoj ravnoteži, neriješeno je bilo i u 40. minuti, a onda… Uragan! Osjetile su naše rukometašice da se ove nedjelje u Herningu može uzeti i više od ”drvene” medalje; krenule su na domaćina bez kompleksa, čak i bez pardona!

 

Ispostavilo se da Hrvatska raspolaže neiscrpnim pogonskim gorivom, odigrale su izabranice Nenada Šoštarića tih posljednjih 20 minuta u napadu strelovito brzo i super precizno, naprosto nezaustavljivo, raznovrsno, opasno i konkretno.  Lakoća kretanja i pripremanja mat situacija bila im je na razini genijalnosti,  tehnička jednostavnost na granici superiornosti… A obrana? Granitna! Statistika sve otkriva, Danska nam je u tom razdoblju, u završnih 20 minuta, zabila samo jedan pogodak… Na kraju, Danska – Hrvatska 19:25!

Put Hrvatske do bronce trasiran je pobjedama nad Mađarskom, Nizozemskom, Srbijom, Rumunjskom, Njemačkom i Danskom. Potkrala su se našima i dva poraza i to od finalistica ove europske smotre, od Norveške i Francuske. Hrvatska je osim bronce stekla i pravo izravnog sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu sljedeće godine, uz napomenu da na svjetskoj smotri naše ženske seniorske reprezentacije nije bilo od 2011. godine.

Brončane hrvatske rukometašice, njihov stručni stožer i vodstvo reprezentacije na pistu zagrebačke Zračne luke ”Franjo Tuđman” sletjet će u ponedjeljak u 13 sati. Djevojke su za povijesni doseg zaslužile spektakularan doček koji nažalost neće biti moguć zbog poznate epidemiološke situacije. No, mjesto u povijesti nitko im ne može uskratiti, prvo odličje hrvatske ženske seniorske reprezentacije je tu… Bravo, Hrvatska!

FOTO: Hrvatski rukometni savez