Hrvatska protiv Argentine ostala bez bodova i izbornika Line Červara!

Tužna večer za hrvatsku rukometnu reprezentaciju u Kairu. I za cijelu naciju, uostalom. Hrvatska je protiv Argentine izgubila važne bodove (19:23) na putu prema četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Izgubila je, uzgred, i izbornika Linu Červara koji je pred televizijskim kamerama najavio neopoziv odlazak s klupe, ali to je u ovom trenutku manje bitno, ”nitko nek’ ne vodi”…

Poraz koji boli i peče bio je izvjestan već u prologu utakmice. Hrvatska je bezuspješno tražila put do argentinske mreže, prvi put poentirali smo nakon 10 minuta i 37 minute igre. U međuvremenu, Gaučosi su nam već zabili pet golova. Međutim, Hrvatska je polako, ali sigurno, hvatala konce i preuzimala ritam utakmice i do poluvremena je uspjela dohvatiti rezultatsku ravnotežu (12:12). Činilo se kako stvari sjedaju na svoje mjesto i da će Hrvatska opravdati status favorita, ali…

U nastavku opet neviđena jalovost u napadu, koja nas je, vrlo moguće, koštala prolaska u četvrtfinale. Do polovice 2. poluvremena zabili smo samo tri pogotka, iznenađenje granično sa senzacijom bilo je na pomolu! Argentina je bila dovoljno kvalitetna kazniti brojne hrvatske slabosti na terenu i dezorijentaciju na klupi, zasluženo je pobijedila europskog doprvaka koji sada za prolazak među osam najboljih na svijetu treba pobijediti svjetskog prvaka Dansku, što opet možda neće biti dovoljno za plasman u četvrtfinale… Ovisimo (i) o drugima!

Nismo igrali dobro, iako sam uoči utakmice živio u uvjerenju da ćemo odigrati dobro. Razočaran sam, preuzimam odgovornost na sebe. U Hrvatskom rukometnom savezu neka se polako spremaju na dolazak nekoga tko će me zamijeniti na dužnosti izbornika – rekao je neposredno nakon utakmice izbornik Lino Červar koji nije spreman dalje voditi reprezentaciju Hrvatske, što je u konačnici i sam priznao obraćajući se naciji nakon debakla protiv Argentine.

Svoje sam dao. S puno strasti i ponosa godinama sam vodio reprezentaciju Hrvatske i sada kažem nešto što možda neću imati priliku reći nakon Danske…

I tu se Červar nakratko zaustavio. Nije sve gotovo, iako se plasman među osam najboljih svjetskih ekipa čini daleko kao Eris, Hrvatska još ima izglede za ostvarivanje tog cilja. Ipak, izbornik je uhvatio zraka, pa dodao:

Apsolutno odlazim nakon ovog Svjetskog prvenstva. Jako sam razočaran, prihvaćam odgovornost i izražavam duboko žaljenje što odlazim na ovakav način. Nije trebalo odigrati ovakvu utakmicu. Ključ je bio u pristupu, za razliku od Argentinaca nismo imali entuzijazma i gladi za pobjedom i to me jako razočaralo.

Sve ovo, istini za volju, Červar je izrekao vruće glave, ali nije propustio još jednom naglasiti: 

Definitivno odlazim, HRS mora pronaći osobu koja će preuzeti reprezentaciju. Ponosan sam na ovih 20 godina, ali vrijeme je za nekoga drugoga… Što ako dobijemo Dansku? Može biti odlično, ali govorim za ubuduće – poentirao je Červar.

Ivan Čupić bio je iznenađen izbornikovom reakcijom nakon utakmice. Ili je odglumio za Oscara…

Iznenađen sam, ali ako je to njegova zadnja… On najbolje zna. Tu bih se zaustavio, da ne bih sutra ispao smiješan.

Izbornik kao osnovni uzrok poraza spominje pristup poslu. Što na to kaže jedan od najiskusnijih reprezentativaca?

Volim  razgovarati o činjenicama. Pristup nije problem, premda svatko može interpretirati kako želi i kako mu odgovara. Mi već četvrtu utakmicu primamo 20-ak golova po utakmici, ne više. A obrana je stvar angažmana, dakle pristupa, Na ovakvoj sceni 20-ak primljenih pogodaka trebalo je biti dovoljno za pobjedu u 90% utakmica. No…

No, za pobjedu treba zabiti barem pogodak više…

U startnih deset minuta bili smo bez gola. Nekako smo se vratili do poluvremena, a onda smo u 18 minuta nastavka zabili samo tri… Napad je izgubio utakmicu, kroz napad u kojem nismo imali ideje nas je pojela. I što sad? Ništa, treba dobiti Dansku i nadati se kako će nam se poklopiti ostali rezultati. Dok postoji šansa, moramo se boriti. U pitanju je jedna utakmica, 60 minuta, treba vjerovati da mi to možemo – zaključio je Čupić. 

 

HRVATSKA – ARGENTINA 19:23

KAIRO – Cairo stadion. Bez gledatelja. Suci: Pavičević i Ražnatović (Crna Gora).

HRVATSKA: Šego (1), Pešić (13+1); Marić, Duvnjak 1, Horvat, Šarac, Karačić 1, Štrlek, Čupić 7 (4), Musa, Mamić 3, Šebetić 3, Mandić 2 (1), Jaganjac 1, Martinović, Šipić 1.

Izbornik: Lino Červar.

ARGENTINA: Maciel (9), Bar (0+1); Fernandez 3 (1), F. Pizzaro 4, S. Simonet 4 (1), Veinstein, D. Simonet 1, I. Pizzaro 2, Baronetto 3, Moscarielo 1, Carou 1, Fisher, Cami 1, Martinez, Mourinho 1, Bonano 1.

Izbornik: Manolo Cadenas.

SEDMERCI: Hrvatska 5 (4), Argentina 3 (2)

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Musa 2, Martinović 2, Štrlek 2, Šarac 2), Argentina 12 minuta (Moscarielo 2+2, Carou 2+2, Cami 2+2).