HRVATSKA VOLONTIRA Vukovarski leptirići dali svoj doprinos održivom okolišu

IZVOR: Vukovarski leptirići

U okviru 14. nacionalne kampanje „Hrvatska volontira“ Udruga Vukovarski leptirići svoj doprinos dala je kroz vlastitu volontersku kampanju „Osvijestimo važnost oprašivača“. Naime, prema istraživanjima, oko 85 % biljaka na našoj planeti ovisi o oprašivanju životinjama. Oprašivanje je ključno za razvoj ploda i sjemenke, omogućuje izmjenu genetskog materijala biljaka, a time i genetsku varijabilnost i sposobnost prilagodbe. Sposobnost prilagodbe znači i sposobnost dugoročnog opstanka vrsta. Oprašivači su važni i za sigurnost hrane: 75 % poljoprivrednih usjeva treba oprašivače.

Nijedan znanstvenik ne može sa značajnom sigurnošću reći koliko smo blizu ili daleko od kritične točke izumiranja oprašivača. Ono što znamo jest da se populacije oprašivača smanjuju i da gubimo vrste tempom koji nadmašuje čak i velika izumiranja u Zemljinoj prošlosti. Trenutno smo u 6. masovnom izumiranju vrsta i prvom koje uzrokuje jedna vrsta – čovjek. Populacija opada svakoj trećoj vrsti leptira i divljih pčela, dok je svaka deseta vrsta na pragu izumiranja. Znanstvenici predviđaju kaskadni (domino) efekt unutar ekosustava ako jedan ključni element, poput oprašivača nestane. Bez oprašivača, nestat će veliki dio biljnog svijeta, a potom i životinjski svijet koji ovisi o njemu, navode iz Udruge.

Kako bi osvijestili važnost oprašivača, djelatnici Udruge, ovaj put u svojstvu volontera, skupa s djecom iz poludnevnog boravka, u Park šumi Adica posadili su cvijeće, lavandu i livadsko bilje, izradili hotel za kukce te postavili edukativnu ploču o važnosti i značaju oprašivača. Uzor ovom pristupu bili su drugi europski gradovi, s vjerom kako će ovo predstavljati primjer dobre prakse te da će se takve cvjetne oaze, sa staništem za kukce, saditi u urbanim sredinama gdje su neophodne.