Hrvatska poštanska banka preuzela Sberbank! Svi depoziti od danas sigurni i dostupni, ukinut i dnevni limit…

Jedinstveni sanacijski odbor donio je odluku, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) kao nacionalnim sanacijskim tijelom, kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb, a novi vlasnik bit će Hrvatska poštanska banka d.d., priopćeno je sinoć iz HNB-a.

“Odlučeno je da se sanacija provede prodajom, a novi vlasnik Sberbank d.d. postaje Hrvatska poštanska banka d.d. Hrvatska narodna banka po nalogu Jedinstvenog sanacijskog odbora prenosi 615.623 dionica koje predstavljaju 100 posto temeljnog kapitala Sberbank d.d. Hrvatskoj poštanskoj banci d.d. To znači, između ostalog, da će Sberbank d.d. od srijede biti u potpunosti likvidna kreditna institucija i da će moći izvršavati sve svoje obveze. Svi depoziti građana i tvrtki, bez obzira na njihov iznos, apsolutno su sigurni i bit će dostupni nakon isteka moratorija”, napominju iz HNB-a.

U utorak u 23:59:59 sati završen je dvodnevni moratorij, tako da će (od) danas biti nastavljeno redovito poslovanje banke, najavljeno je. Prevedeno, danas se za klijente Sberbanke ukida limit raspoloživog dnevnog iznosa te će biti omogućena i bez ograničenja sva plaćanja koja su tijekom moratorija bila obustavljena. Svi depoziti građana i tvrtki, bez obzira na njihov iznos, apsolutno su sigurni i od ove srijede su dostupni.

Iz HNB-a su dodali i to da je rješenje o sanaciji Sberbank d.d. prodajom doneseno kako bi se osigurala financijska stabilnost u RH, spriječili gospodarski poremećaji i zaštitio javni interes te klijenti ove banke.