Hrvatski znanstvenici o cjepivu protiv koronavirusa: Bez cijepljenja epidemija neće nestati

Trideset hrvatskih liječnika i znanstvenika, predvođenih Ivanom Đikićem, u danas objavljenom otvorenom pismu javnosti poručilo je da bez cijepljenja protiv koronavirusa epidemija neće nestati.

– Na temelju strogih ispitivanja koja se provode prije puštanja cjepiva u upotrebu, a prema rigoroznim pravilima zdravstvene i medicinske zajednice te regulatornih agencija, uvjereni smo da će sva odobrena cjepiva protiv koronavirusa biti učinkovita i sigurna, a rizik od njihovih ozbiljnijih nuspojava sveden na najmanju moguću mjeru – naglasili su potpisnici otvorenog pisma u kojemu je, između ostalog, navedeno i to da bez cijepljenja, kao i poštivanja pravilnih epidemioloških mjera, ova pandemija neće nestati nego će posljedično duže trajati i uzrokovati  dodatne ljudske i ekonomske gubitke za građane Hrvatske.

– Pravilno cijepljenje osigurava zaštitu od infekcije za pojedince, a procjepljivanje populacije može dovesti do stvaranja kolektivnog imuniteta. Iz navedenih razloga, ali i zbog nedostatka učinkovitije terapije, smatramo cijepljenje protiv koronavirusa najboljim načinom za zaštitu ljudi – navodi se još u otvorenom pismu.

Plan cijepljenja u Hrvatskoj uskoro bi trebao ugledati svjetlo dana. Građani će dobiti poziv da se prijave za cijepljenje svojim liječnicima obiteljske medicine kako bi se napravio plan cijepljenja po ordinacijama s točnim brojem potrebnih doza.