HSS nestao u našoj županiji, 3/4 stranačkih dužnosnika prešlo u novu stranku!

Demokratski HSS najnovija je stranka na hrvatskoj političkoj sceni. Osnovana je ovoga vikenda u Koprivničkom Ivancu, središte joj je u Zagrebu. Na izbornoj skupštini nazočilo je 120 ljudi, mahom bivših ili još kratko vrijeme aktualnih članova Hrvatske seljačke stranke. Jedna od sedam županijskih organizacija HSS-a (uz HSS-ovce iz Grada Zagreba) koja je sudjelovala u inicijativi stvaranja nove stranke bila je i ŽO HSS-a VSŽ koju je predstavljalo 28 delegata.

Za predsjednika stranke izabran je Mateo Ivanac, a od vukovarsko-srijemskih HSS-ovaca u novooformljenom DHSS-u najvišu poziciju zauzeo je Andrija Juzbašić, načelnik Općine Bošnjaci, koji je izabran za potpredsjednika stranke. Nadalje, Mato Golubičić član je predsjedništva DHSS-a, a u Glavnom odboru mjesta su zaposjeli: Marko Maroševac (Županja), Zdenko Podolar (Vrbanja), Domagoj Marošević (Nuštar) i Ivan Konjarević (Stari Mikanovci).

Nova stranka, moglo se čuti na izbornoj skupštini, nastala je iz nezadovoljstva članova HSS-a načinom na koji Krešo Beljak i njegovi najbliži suradnici vode HSS. Među njima je i gotovo tri četvrtine gradskih i općinskih organizacija HSS-a s područja VSŽ.

Stranka se stvara jer politički više ne možemo djelovati u okviru HSS-a kojim Krešo Beljak upravlja autokratski. Beljakova politika je loša, rejting stranke u rapidnom je padu. Na parlamentarnim izborima prošle godine doživjeli smo debakl, za što nitko nije preuzeo odgovornost. I još nakon toga Beljak saziva nelegalnu Skupštinu i tako nastavlja višegodišnje kršenje statuta – informirao je dobro upućeni anonimni izvor, jedan od nezadovoljnika koji napustili HSS i sudjelovali u stvaranju DHSS-a.

HSS je u VSŽ, kako stvari trenutno stoje, „spao na tri slova“; za pristupanje DHSS-u nisu se izjasnile – što bi se moglo protumačiti kako ostaju lojalni Beljaku – općinske organizacije Štitar i Cerna te gradska organizacija Vinkovci.

Nakon osnivanja Demokratskog HSS-a slijedi utemeljenje općinskih, gradskih i županijske organizacije stranke te priprema za nadolazeće lokalne izbore koje bi, smatraju odbjegli HSS-ovci, „pod Beljakovim kišobranom sigurno izgubili“. Intencija je, uspjeli smo doznati i to, da će Demokratski HSS postojati sve dok se ne ispune uvjeti povratka nezadovoljnika u HSS. Prevedeno, tranzicijsko je ovo rješenje do Beljakova pada, tako situaciju tumače u Demokratskom HSS-u.