I „Potragu za božićnim blagom” prometni policajci iskoristili za edukaciju – Ako piješ, ne vozi!

Sinoćnja humanitarna (novac od prijavnina usmjeren je prema štićenicima vinkovačkog Dječjeg doma Sv. Ana) adventska utrka „Potraga za božićnim blagom”, o kojoj smo već pisali, jedinstvena je u Hrvatskoj. Podsjetimo, natjecatelji su tijekom utrke svladavali zagonetke, za netočne odgovore ispijali su alkoholna pića, da bi na cilju bili alkotestirani, ali i educirani o opasnostima upravljanja vozilom uz prisutnost alkohola. Doprinos perfektnom događaju dali su i prometni policajci PU vukovarsko-srijemske.

Policijski službenici su alkometar – uobičajeni, iako vozačima ne baš omiljeni, rekvizit za svakodnevni rad – ovoga puta uporabili kako bi na cilju ove „anti-utrke” alkotestirali sudionike čiji se ukupni ekipni zbroj promila dodavao prethodno utrošenom vremenu na svladavanje nesvakidašnjih zadataka.

Vinkovački prometni policajci su ovom prigodom iskoristili su ovaj događaj za neposredno druženje s građanima, ali i edukaciju o utjecaju alkohola na smanjene motoričke i kognitivne sposobnosti. Na ovom nesvakidašnjem eventu zabilježena je dobra suradnju s građanima kojima su ukazani najbolji savjeti o sigurnosti u prometu.

Nacionalnim planom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030. kroz drugo područje djelovanja „Vožnja bez utjecaja alkohola, droga i lijekova“ predviđeno je smanjenje udjela u prometnim nesrećama koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola, droga i lijekova za 50%.

Osnovna mjera kojom se nastoji postići zadano smanjenje je izravan pristup građanima i edukacija građana kroz provođenje aktivnosti u cilju podizanja svijesti o opasnostima konzumacije alkohola, droga i lijekova i upravljanja vozilom. PU vukovarsko-srijemska i nadalje će koristiti svaku priliku za edukaciju građana kako bi sigurno sudjelovali u prometu na cestama.