I u aktualnoj školskoj godini nastavljen projekt pomoćnika u nastavi vrijedan 2,4 milijuna kuna

I ove školske godine Vukovarsko-srijemska županija nastavlja s provođenjem projekta „Obrazovanje bez teškoća: implementacija usluge pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika djeci s teškoćama u razvoju” kojim će se u aktualnoj školskoj godini osigurati pružanje podrške u nastavi za 59 učenika s teškoćama te ugovorom o radu zaposliti 52 pomoćnika u nastavi i jedan stručni komunikacijski posrednik.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.400.995,40 kuna uz napomenu da su bespovratna sredstva osigurana iz Državnog proračuna RH (15%) te iz Europskog socijalnog fonda (85%). Ukupan maksimalni iznos bespovratnih sredstava iznosi 2.280.945,63 kuna, dok Vukovarsko-srijemska županija, kao prijavitelj i nositelj projekta, projekt sufinancira s 5 % u iznosu od 120.049,77 kuna.

– Kandidirali smo se i dobili sredstva u maksimalnom iznosu. Ovo je jedna dobra stvar u kojoj najprije učenicima s poteškoćama u razvoju olakšavamo provođenje nastavnog programa, a time pomažemo i nezaposlenim osobama u našoj županiji koje žele pomagati drugima i koje žele raditi. Još bi htio pohvaliti mjere Vlade RH koje idu kontinuirano, a isto tako i aktivnosti Vukovarsko-srijemske županije u tom smjeru. Sve ovisi o potrebama koje su nešto veće nego što smo mi u mogućnosti sada pokriti. U svakom slučaju, ovo je vrlo vrijedna mjera i iskreno se nadam kako će biti nastavljena – rekao je župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić.

Vukovarsko-srijemska županija kao prijavitelj i nositelj projekta, te 27 osnovnih i srednjih škola partnera s područja Vukovarsko- srijemske županije kao osnivača, i ove će školske godine nastaviti osiguravati kvalitetu usluge pomoćnika u nastavi kroz međusobnu suradnju, koordinaciju, edukaciju pomoćnika u nastavi, podizanju svijesti o potrebama ciljne skupine i sudjelovanjem u inkluzivnom sustavu obrazovanja, i prije svega nastaviti razvijati prihvaćanje različitosti i toleranciju.

Ružica Ninić, voditeljica projekta koji se kontinuirano provodi već petu godinu, nije propustila naglasiti:

– Jedina izmjena u odnosu na prijašnje godine jest ta što je projekt sada odobren na godinu dana za razliku od prijašnjih godina, međutim, ništa se drugo nije promijenilo. Uvijek tražimo maksimalan broj pomoćnika u nastavi koji možemo dobiti, a dodijeljen nam je maksimalan iznos, s tim da se dodjeljuje prema stupnju razvijenosti županije koja će uspjeti isfinancirati minimalan iznos. U praksi vidimo da je sve veća potreba za pomoćnicima u nastavi. Važno je napomenuti da škole kojima je osnivač Grad Vinkovci provode svoj poseban projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda, a isto tako Grad Vukovar za svoje škole. Potreba ima uvijek, tako da, nažalost, ne mogu sva djeca biti pokrivena. Kada jedno dijete iziđe iz projekta, odmah može u njega ući drugo dijete. Broj učenika ne smije biti veći od onoga koliko imamo sredstava i ne smijemo taj broj mijenjati. Ima djece koja čekaju na red, a situacija je nažalost takva da je djece s poteškoćama sve više.

Jadranka Mustapić-Karlić, v. d. pročelnice UO za obrazovanje i kulturu VSŽ, također je izrazila zadovoljstvo nastavkom provedbe projekta, na korist svima koji u njemu sudjeluju.

Projektom se ostvaruju jako dobri rezultati, to najbolje znaju roditelji koji imaju djecu kojoj je potrebna pomoć. Mi kao osnivači ovoga projekta imamo suradnju s 27 osnovnih i srednjih škola. Projekt je prijašnjih godina trajao u četverogodišnjem razdoblju bez natječaja, a od ove godine natječaj ide godinu za godinom – napomenula je pročelnica Mustapić-Karlić.