(I) Vinkovci zelenom bojom obilježili Međunarodni dan gastroshize

FOTO: db

Svake godine 30. srpnja diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan gastroshize (Gastroschisis Awareness Day). Prošle godine tim je povodom svoje znamenitosti zelenom bojom osvijetlilo 18 hrvatskih gradova. Upravo zahvaljujući ujedinjenju tih naših gradova, nekoliko novih obitelji iz Hrvatske je saznalo za organizaciju i priključilo se, a povećao se i broj volontera. Ove godine u akciju se uključio i najstariji europski grad, Vinkovci! Povodom Međunarodnog dana gastroshize i vinkovački središnji park zasvijetlio je večeras zelenom bojom…

Iako se Hrvatska ovakvom načinu obilježavanja pridružila tek prošle godine, kontakt za Hrvatsku i BiH za pomoć obiteljima pogođenim gastroshizom postoji još od 2019. godine, a djeluje preko internacionalne organizacije pod imenom The Global Gastroschisis Foundation (ranije poznata kao Avery’s Angels Gastroschisis Foundation).

The Global Gastroschisis Foundation je međunarodna neprofitna organizacija koja okuplja ljude rođene sa stanjem „gastroshiza“, njihove roditelje i liječnike, a djeluje od 2009. godine. Fokus ove organizacije je usmjeren na moralnu podršku, informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o dijagnozi. Naime, uzrok ovom stanju je još uvijek nepoznat, a radi se o ozbiljnoj urođenoj mani. Još u trudnoći, bebama ostane otvorena trbušna stijenka kroz koju prolabira sadržaj iz abdomena. Ovo stanje gotovo uvijek uključuje crijeva, ponekad i druge organe, nakon rođenja potrebna je najmanje jedna operacija, no često ih bude više.

Nakon operacije, crijevima treba vremena da profunkcioniraju. Do tada se bebe hrane parenteralnim putem centralnih venskih katetera. Kod neke djece, potreba za (djelomičnom) parenteralnom prehranom potraje i godinama. Parenteralna prehrana često se kombinira s enteralnom prehranom. Enteralna prehrana je hranjenje putem nazogastrične ili želučane sonde.

Iako u Hrvatskoj postoji pet centara koji spašavaju bebe rođene s gastroshizom, Klinika za dječje bolesti Zagreb, tzv. Klaićeva bolnica, u tome ima najviše uspjeha te je jedina hrvatska bolnica koja osigurava kućnu parenteralnu prehranu za djecu i time omogućuje djetetu da ode na kućno liječenje.

U 12 godina postojanja, kroz The Global Gastroschisis Foundation podršku je primilo skoro 20 tisuća obitelji. Organizacija danas broji na stotine volontera diljem svijeta, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju, Ujedinjeno Kraljevstvo te još nekoliko europskih zemalja.

Volonteri i predstavnici svojih zemalja uključuju odrasle ljude rođene s gastroshizom, roditelje djece rođene s gastroshizom, liječnike i druge stručnjake, a cijeli tim se kontinuirano usavršava kroz dodatne edukacije i treninge, sa svrhom postizanja čim kvalitetnijeg pristupa i komunikacije s obiteljima s kojima rade.