‘IKONA DESNICE’Bruna Esih vraća se u politiku; evo kojoj stranci je pristupila!

Bruna Esih pristupila HSP-u, FOTO: HSP

Nakon što je nedavno u redove Hrvatske stranke prava – HSP pristupio general Željko Glasnović, to je ovih dana učinila i Bruna Esih. Pristupnicu Hrvatskoj stranci prava potpisala je u nazočnosti predsjednika HSP-a Nikice Augustinovića te ostalih stranačkih dužnosnika.

– Nakon četiri godine potpunog izbivanja iz političkog života, moja odluka za povratak u nj nužno otvara dva osnovna pitanja: zašto sada i zašto HSP. Motiv nikada nije nebitan. Kao i trenutak. Postoje oni kojima motivacija za bilo kakvo političko djelovanje proizlazi iz jednostavnih, pragmatičnih razloga, ali se o njima, među njima, ne govori. U toj hrvatskoj političkoj ‘omerti’ jedina je norma da normi nema, odnosno da sve i svatko ima svoju cijenu, bilo da je riječ o potražnji ili prodaji. Zato je to prostor bez ikakvih vrijednosti (osim demagoški) – bez ideologije, Boga i nacije. Za koga se takvima onda ostaje boriti, ako ne tek za sebe same?, rekla je Bruna Esih prilikom potpisivanja, a javljaju iz HSP-a.

Postoje i oni drugi (jamčim životom da još postoje!) kojima je poticaj za političko djelovanje jednako svakom drugom djelovanju u životu. Ono je potaknuto unutarnjom odgovornošću, vođeno savješću, ali koliko god da je slojevito dolazi vrlo spontano i bez pripreme. U takvom djelovanju na raspolaganju imamo ono što nam rođenjem dade Bog, a vrijednosno dalje oblikuje Dom – obitelj i domovina. Za njih se onda i borimo! Dovede li pak netko ijedno od toga u smrtnu opasnost, s namjerom ili nečinjenjem, aktiviraju se svi alarmi, jer bez njih bismo ostali ljudi bez identiteta, siročad.

Niti jednog trenutka moje političko biće nije odustalo, jer je to nemoguće – nedjeljivi je dio tog šireg nasljeđa za koje osjećam odgovornost. I radi toga nikad nije pristalo biti predmetom prodaje.

Trgovci, dakako, nastavljaju trgovati za dolazak na pozicije moći po istom isprobanom receptu, skrivajući svoj unosan posao iza domoljublja, proturajući laž za nadu. Sigurni su da mogu tako i dalje, jer kupili su mnoge, zarazili zdrave. Spretno održavaju kaos, idealan medij za njihovo održanje. Prvotnu sedaciju nacije uskoro slijedi i nekroza. Tko će nam onda na kraj, misle.

No pogled u povijest uvijek će ih demantirati. Jer upravo u otrovima koje ispuštaju nalaze se protuotrovi: pravednički bijes i prkos, vođeni ljubavlju i osobnom slobodom koje za strah i prepreke ne znaju!

Odgovori su tu na sva ‘zašto’.

Na pravom sam, dakle, mjestu, u koje je utisnuto još živo slovo Oca Domovine. Mjestu gdje riječi ne blijede, a bojovnici ne odustaju! Mjestu ponosnog člana Hrvatske stranke prava, na kojemu sam zahvalna i koje me čini poniznom. Bog i Hrvati!, stoji u potpisanoj izjavi Brune Esih.