Ileković: Ja šerif? Jesam, naravno, provodim red i zakon! Ali, nisu problem šerifi, nego banditi i odmetnici…

Općinsko vijeće Općine Jarmina nakon mjesec dana „pat pozicije” dobilo je novog predsjednika; Marija Smetiška – koji je prošloga mjeseca podnio neopozivu ostavku – zamijenio je Franjo Petrinić. Za neupućene, Smetiško je član Nezavisne liste grupe birača Mario Smetiško, a Petrinić član Nezavisne liste Gorana Ilekovića, inače općinskog načelnika.

Ilekovićeva lista u aktualnom sazivu vijeća ima četvero vijećnika (Marko Mikulec, Snježana Crčić, Marija Klen i Franjo Petrinić), Smetiškova dvoje (Mario Smetiško i Monika Hanžek). HDZ, pak, u Općinskom vijeću ima troje vijećnika (Ivana Haban Maras, Dragica Ivezić i Tomislav Pracaić), a za natpolovičnu većinu je potrebno njih petero. Situacija je riješena na način da su HDZ-ovci podržali prijedlog Nezavisne liste Goran Ileković i podignutom rukom dali povjerenje Petriniću, što je od strane sad već bivšeg predsjednika Općinskog vijeća Smetiška protumačeno kao – koalicija.

Što na sve kaže općinski načelnik Goran Ileković; kako on razumije i tumači novonastalo preslagivanje, odnosno jesu li doista on i njegovi „odjenuli plavi dres”?

– Stvar je suštinski vrlo jednostavna; HDZ je prepoznao rad vijećnika s naše liste koji su u proteklih godinu dana dali ogroman trud i doprinos za napredak našega mjesta, a samim time dali povjerenje našem prijedlogu. Moram napomenuti da je u interesu svih nas najbitnija zajednička suradnja. Kao što sam već u više navrata napominjao, u Jarmini nema više boja. Naši žitelji su nam dali povjerenje da sinergijski radimo u njihovom interesu, što smatram da i činimo. I naravno da ćemo i nadalje svi skupa još više i žustrije upregnuti da ovo mjesto i njegovo stanovništvo, koje uistinu zaslužuje boljitak i progres, ide naprijed – rekao je Ileković.

Dakle, razjasnimo; jeste li koalirali s HDZ-om ili ne?

– U konkretnom slučaju možemo govorimo isključivo o podršci, ne i o koaliciji. No, ne smeta me što suradnju s HDZ-om Smetiško naziva koalicijom, može kako želi. Ovo je demokracija. I trebamo surađivati svi zajedno, to se od nas i očekuje.

A smeta li mu što ga Mario Smetiško naziva šerifom?

– Izričito ne, dapače! Šerif je onaj lik što nosi srebrnu značku. Šerif je također osoba koja provodi red, rad i zakon. Drago mi je što me kolega poistovjećuje sa šerifom, jer time daje veliki kompliment mom dosadašnjem političkom radu. Znate, ako se dobro sjećam iz filmova Johna Waynea, nikada nisu bili problem šerifi, nego banditi i odmetnici – zaključio je Ileković.