„In memoriam Miroslav Tunjić – Živim život bez nasilja“

Promotori nenasilja za 2022. godinu

U noći na 14. studenog 2010. godine u Gradištu su dvojica mladića bez ikakva motiva i razloga pretukli tada 17-godišnjeg Miroslava Tunjića i u takvom stanju ga ostavili na cesti gdje je na njega naletio automobil i nanio mu ozljede od kojih je nakon nekoliko sati preminuo u vinkovačkoj bolnici.

Prošlo je 12 godina, no Miroslavova tragična smrt nije zaboravljena. Njegovo ime ušlo je u materijale svih preventivnih programa o nenasilju koje Ministarstvo unutarnjih poslova već godinama intenzivno provodi. Kroz kazališne predstave, likovne radionice, predavanja o pogubnim posljedicama svih oblika nasilja, posebice vršnjačkog, djeci i mladima prenose se poruke koje potiču na toleranciju, uvažavanje različitosti, usmjeravanje prema pozitivnim društvenim vrijednostima.

S izričitim ciljem da se takvo što više nikada ne ponovi, Policijska uprava vukovarsko-srijemska je i ove godine, uz podršku obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Županje i odgojno-obrazovnih ustanova s tog područja, u Velikoj vijećnici Grada Županja organizirala preventivno-edukativni program za mlade posvećen promicanju kulture nenasilja.

Program naziva „In memoriam Miroslav Tunjić – Živim život bez nasilja“ u središte pozornosti stavlja mlade, učenike osnovnih škola županjskog kraja i srednje škole koju je pohađao Miro. Oni su se posebno angažirali u promicanju kulture tolerancije, dijaloga i prihvaćanja različitosti likovnim izričajem, literarnim i video uracima, glazbenim stvaralaštvom, te na taj način dali svoj doprinos u spomen na Miru kao i na sve ostale žrtve vršnjačkog nasilja. Uz to, iskazali su se svojom osobnošću, humanošću, nesebičnim zalaganjem, dobrim djelima i ponašanjem, radi čega su od svojih vršnjaka odabrani za promotore nenasilja.

Izabrani promotori nenasilja za 2022. godinu su: Marija Mijatović (učenica OŠ Gradište), Franjo Ljubić (učenik OŠ fra Bernardina Tome Leakovića, Bošnjaci), Josip Leaković (učenik OŠ Ivana Kozarca, Županja), Katarina Gregorović (učenica OŠ Mijata Stojanovića, Babina Greda), Lana Pavlović (učenica OŠ Mate Lovraka, Županja), Martina Barić (učenica OŠ Matija Antun Reljković, Cerna), Anastazija Vincetić (učenica OŠ Ivana Martinovića, Štitar), Lana Dominković (učenica Obrtničko-industrijske škole Županja). Svi oni ove godine su simbolično nagrađeni zahvaljujući pokroviteljstvu Povjerenstvu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije i Grada Županja.

U okviru navedenog programa mladi su posjetili Postaju granične policije Županja u čijem su prostoru pogledali muzejski postav policije „Soba sjećanja“, u kojem su izloženi dijelovi starih policijskih oprema, oznaka, registarskih oznaka, fotografija policijske postaje iz različitih vremena njezinog ustrojstva, predmeti i oružja iz Domovinskog rata i drugo.

Promotori nenasilja umjesto zaključka donose zajedničku poruku mladima, a ona glasi:

– Nitko ne zaslužuje biti zlostavljan! Aktivno se usprotivite nasilju, prijavite nasilje, pomozite žrtvi nasilja!