„Indexi” autorskog dvojca Kubura-Hadžiabdić najbolji film 15. DORF-a

Povezivanjem programa 9. Antičkih filmskih večeri i 15. Festivala dokumentarnog rock filma DORF, slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 16. do 21. kolovoza uživali su u projekcijama recentne dokumentarne produkcije, uz popratni program. Na 15. DORF-u prikazano je ukupno devet glazbenih dokumentarnih filmova iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Velike Britanije, od kojih četiri premijerno prikazanih u Hrvatskoj te uz jednu svjetsku premijeru.

O najboljem filmu ovogodišnjeg DORF-a odlučili su Andrej Korovljev (redatelj i autor prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma „Tusta“, predsjednik žirija), Tanja Kvorka (novinarka i urednica rubrike kultura i showbiz u Glasu Slavonije) te Vjeran Hrpka (filmski snimatelj). Prema mišljenju žirija najbolji dojam ostavio je film „Indexi“ (BiH, Radio televizija BiH, 2020.) autorskog dvojca Zoran Kubura-Bojan Hadžiabdić. Riječ je o iscrpnoj biografiji sarajevske rock grupe koja je probijala led i utabala puteve autorskoj glazbi gotovo istovremeno sa zapadnim kolijevkama rock muzike.

Dva filma dobila su posebno priznanje žirija – „One su tu“ autorice Andrijane Mirne Marin i „Rock bozon“ (Hrvatska, Istra film, 2021.) riječkog autora Bernardina Modrića. Debitantski film mlade redateljice Andrijane Mirne Marin važno je djelo, jer progovara o zapostavljenoj temi koja je i dalje na marginama, kao mnoge druge tzv. “ženske stvari” u našem društvu.

Film „ Rock bozon“, pak, propituje recentne tokove na kulturnoj sceni grada Rijeke te kroz prizmu „RI-rocka“ problematizira trendove koje susrećemo kako u glazbi tako i u društvu uopće. Jedan je od rijetkih filmova koji pokušava razotkriti cijeli spektar generacijskog i kulturološkog sraza, urbanu rock scenu s jedne strane i metastazirajući napredak zatupljujućeg trenda poput „cajki“ s druge, kao i svega što se može poistovjetiti s tim.

Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje snimatelju i redatelju Radislavu Jovanovu Gonzu. Gonzo zbog obaveza nije mogao doći u Vinkovce na dodjelu, nagrada će mu naknadno biti uručena u Zagrebu.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu glazbenom promoteru i organizatoru niza važnih festivala Mati Škugoru uručio je Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač festivala uz riječi:

– Sigurni smo da će Mate i dalje nastaviti sa novim iznenađenjima za nova pokoljenja, a ova mala gesta znak je naše zahvalnosti njemu ali i cijeloj ekipi (Bara, Vrana, Darko…), koja nam je učinila protekla desetljeća glazbeno ljepšim, otvorila nove vidike i pokazala ljubav&strast, kao stav, kao… Jedini put ka sreći.

Filmski tjedan u Vinkovcima 2021. briljantno je organizirala, dodajmo na kraju, Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci.