Iskusite sve draži planinarenja – uz odgovarajući ruksak

Široki horizont se prostire pred vama, dok bijeli vrhovi sežu visoko u nebo – planinarenje naprosto ostavlja bez daha! Međutim, put do odredišta, na planinarskim turama, može biti dug i naporan. Stoga je pravilan odabir opreme za planinarenje, a osobito ruksaka, koji moramo cijelim putem nositi, iznimno važan.

Postoji mnoštvo ruksaka za planinarenje, ali nije svaki model prikladan za kompliciranu planinarsku turu. Visoki zahtjevi prema težini ruksaka, sustavu nošenja, izdržljivosti i mnogim drugim kriterijima, otežavaju odabir čak i iskusnim planinarima.

U nastavku, otkrivamo što je važno, ako želite kupiti savršen ruksak za puni užitak u penjanju na planine.

Što čini idealan ruksak za klasično planinarenje?

Trgovine nude veliki izbor planinarske opreme. Kod odabira ruksaka, obratite pozornost na sljedeća svojstva i značajke:

  • Sustav nošenja i podstava – Sustav za nošenje planinarskog ruksaka sastoji se od remena za kukove i prsa, naramenica, remena za kontrolu opterećenja i stražnjeg dijela. Svi ovi elementi olakšavaju raspodjelu težine na leđima, kako vas teret ne bi previše pritiskao, na dužim turama. Sve je to dopunjeno odgovarajućom podstavom za leđa i bokove, koja osigurava dobru ventilaciju, kako bi se izbjeglo znojenje.
  • Vodootpornost – U planini se vrijeme brzo mijenja. Mnogi su planinarski ruksaci makar vodoodbojni, ukoliko nisu 100% vodootporni, po jakom pljusku. Ovdje je od velike pomoći integrirani pokrivač za kišu.
  • Šavovi – Šavovi vašeg ruksaka trebaju biti vrlo robusni jer moraju izdržati velika opterećenja. Također, treba provjeriti i šavove s unutarnje strane.
  • Petlje – Praktične petlje s vanjske strane ruksaka, omogućuju pričvršćivanje predmeta koji bi uvijek trebali biti pri ruci, kao što su, na primjer, boca s vodom, pijuk i pješački štapovi.
  • Unutarnji prostor planinarskog ruksaka – Idealan ruksak za planinske ture nudi više pretinaca: jedan za vreću za spavanje na razini bokova, glavni prostor za pohranu na razini leđa i još jedan pretinac iznad. Ovi su odjeljci raspoređeni tako da budu ergonomski za leđa.
  • Težina ruksaka – Preporuka je da na leđima ne nosite više od 20% vlastite tjelesne težine, na primjer: 16 kg na tjelesnu težinu od 80 kg. Što je ruksak lakši, više opreme možete spakirati. Svakako je poželjno da vaš kompletni teret bude što lakši i manji.
  • Volumen – Veći volumen obično ide uz veću težinu ruksaka. Pažljivo razmotrite koliko opreme zapravo trebate, i kupite ruksak onoliko veliki koliko vam je zaista potrebno.
  • Odjeljci – Neki ruksaci za planinarske ture su opremljeni dodatnim pretincima, koji omogućuju brz pristup ili sigurno pohranjivanje (za lijekove, dragocjenosti…). Ovo je vrlo korisno, osobito za početnike. Iskusni planinari preferiraju modele bez dodatnih, vanjskih džepova, jer to može negativno utjecati na raspodjelu težine.
  • Posebni ruksaci – Postoje specijalno dizajnirani ruksaci za različite discipline u planinarenju. Ruksaci za penjanje često nemaju sustav za nošenje, ruksaci za trail-run imaju držače za boce s tekućinom, a ruksaci za zimsko planinarenje često su opremljeni sustavom zračnih jastuka zbog lavine. Provjerite odgovara li vaš ruksak disciplini koju želite prakticirati.

Zaključak je prilično jednostavan – što lakše nosite ruksak, to bolje!

Savjet: koji ruksak će vam najbolje odgovarati je vrlo individualno. Stoga, uvijek isprobajte odabrani model, po mogućnosti, s realnim utezima. Testirajte različite pokrete – težina se ne smije osjećati u koljenima, niti naprezati ramena.

Savršena veličina planinarskog ruksaka

Koliki vam je volumen ruksaka zapravo potreban ovisi o tome putujete li sami ili u paru, i na kakvu ste se turu zaputili.

Ruksak od 10 – 19 litara je idealan suputnik za višesatne dnevne ture, bez noćenja.

Ruksak od 20 – 29 litara je idealan za višednevne ture, sa spavanjem u kolibi, gdje ne trebate sa sobom ponijeti veliku vreću za spavanje i opremu za šator.

Ruksak od 30 – 39 litara je svestrani dio planinarske opreme, za različite vrste tura. Odličan za dnevne šetnje, kao i izlete do kolibe ili kraće planinarske ture.

Ruksak od 40 – 69 litara namijenjen je višednevnim planinarskim turama, gdje vam je neophodna rezervna odjeća, namirnice, vreća za spavanje i šator.

Ruksak preko 70 litara namijenjen je dužim planinarskim ekspedicijama.

Kod pakiranja vrijedi –  što manje! Kasnije ćete biti sretni za svaki gram koji ne morate nositi sa sobom.

Vaš idealni planinarski ruksak možete odabrati i u online-trgovini. Predlažemo posjetu stranici idealno.rs, gdje vas očekuje veliki izbor opreme za planinarenje, po cijenama za svaki džep. Pored toga, kupnju ćete obaviti na vrlo  jednostavan način – iz udobnosti vlastitog doma.