Isplaćeno 11 milijuna kuna potpore malim mljekarima i proizvođačima šećerne repe

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je više od 11 milijuna kuna potpore proizvođačima šećerne repe i malim mljekarama, izvijestilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Malim mljekarama su isplaćene potpore za sufinanciranje troškova sabiranja mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj, a isplaćeno je 3,9 milijuna kuna za 21 korisnika.

Navedenim potporama, kako ističu iz Ministarstva poljoprivrede, želi se zadržati postojeća razina otkupa, proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te omogućiti nastavak rada malih mljekara i time očuvati proizvodnja mlijeka na malim gospodarstvima. Uzgred, otkupna cijena kravljeg mlijeka kreće se oko 3 kune po litri. No, na putu do trgovačkih polica cijena litre mlijeka gotovo se utrostruči!

Uzgred, pravo na potporu za šećernu repu ostvarili su proizvođači šećerne repe koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika i ostvarili su pravo na proizvodno vezanu potporu za šećernu repu te je za 376 korisnika isplaćeno ukupno 7,16 milijuna kuna, navode iz Ministarstva poljoprivrede.