ISTEK ROKA Ako ne potpišete ugovor izgubit ćete prekoračenje, ali i još jednu važnu uslugu!

Ilustracija/PEXELS

Kako bi se stalo na kraj s minusima na računu koje su banke same povećavale, a klijenti se nisu bunili (dok ne uđu u probleme s istima), 2022. godine sklopljen je Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu između Ministarstva financija, Hrvatske narodne banke i predstavnika 13 banaka.

Cilj tog Memoranduma bio je da banke definiraju ugovorne odnose s klijentima prilikom odobravanja prekoračenja na zahtjev potrošača. Isto tako, ograničile su se kamatne stope u skladu s maksimalnom efektivnom kamatnom stopom, a u slučaju ukidanja ili smanjenja prekoračenja ponude klijentima je ostavljena mogućnost otplate prekoračenja u minimalno 12 rata.

I sad se taj rok polagano bliži kraju. Slijedom toga, kako biste i dalje imali mogućnost korištenja prekoračenja PBZ je ovih dana upozorio svoje klijente kako je potrebno potpisati ugovor o dopuštenom prekoračenju. To se može učiniti putem PBZ digitalnog bankarstva ili odlaskom u najbližu PBZ poslovnicu.

Ukoliko ovo ne učinite do kraja lipnja, osim što će vam biti ukinuto prekoračenje po tekućem računu i ostat ćete i bez mogućnosti plaćanja na rate, a što je isto tako atraktivna mogućnost koju brojni građani koriste.

Postojećim korisnicima prešutnog prekoračenja PBZ je u lipnju 2023. poslala ponudu odnosno poziv za prijelaz s prešutnog prekoračenja na dopušteno prekoračenje sklapanjem ugovora o dopuštenom prekoračenju.

Do dana prihvaćanja ponude za ugovaranje dopuštenog prekoračenja i sklapanja ugovora o dopuštenom prekoračenju, ali ne dulje od 30. lipnja 2024., postojeći korisnici moći će koristiti prešutno prekoračenje. Ako do 30. lipnja 2024. ne sklopite ugovor o dopuštenom prekoračenju, 1. srpnja 2024. biti će Vam ukinuto prešutno prekoračenje.