ISTRAŽITELJ U utorak (17. X.) vukovarska projekcija filma o masakru na Ovčari

U utorak, 17. listopada, s početkom u 18 sati u Hrvatskom domu Vukovar bit će upriličena kinopremijera dokumentarnog filma Istražitelj. Film prati Vladimíra Dzuru, bivšeg istražitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu koji je godinama prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja, a njegova dva najveća slučaja bili su masakr na Ovčari i hapšenje ratnog gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića te istraživanje etničkog čišćenja u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini za koje se odgovornim smatra notorni Arkan, zapovjednik srpske paravojske na tom području.

U filmu temeljenom na njegovoj knjizi Istražitelj – Demoni balkanskog rata i svjetska pravda (čiji je prijevod na hrvatski upravo izašao u izdanju Hrvatskog instituta za povijest), Dzuro se nakon trideset godina vraća na poprišta zločina u Vukovaru i Sanskom Mostu i uz pomoć rekonstrukcija, arhivskih materijala i svjedoka, daje svoju perspektivu na tijek događanja.

U filmu se između ostalih pojavljuju i dr. Vesna Bosanac, čije je ovo bilo zadnje pojavljivanje pred kamerama, kao i preživjeli svjedok s Ovčare Dragutin Berghofer, supruga Slavka Dokmanovića, Danilkate drugi povezani s ratnim stradanjima Vukovara i sjeverozapadne BiH. 

Film Istražitelj, čija je vukovarska projekcija besplatna, u maniri kriminalističkog trilera otkriva detalje napete istrage koja je usprkos dobro prikrivenim tragovima i sputavanju politike dovela do progona ratnih zločinaca, ali ne i osjećaja izvršenja pravde jer ni nakon trideset godina od završetka rata „haška pravda“ još uvijek nije donijela zacjeljenje rana i obeštećenje žrtvama ratnih zločina. 

Inače, film je nastao u češko-hrvatskoj koprodukciji. Producent je praška produkcijska kuća Frame Films, a koproducenti su Restart, Češka televizija, Hrvatska radiotelevizija i Al Jazeera Balkans. Financijski su ga, pak, podržali Češki filmski fond, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Zagreb i Vukovarsko-srijemska županija. Trailer filma dostupan je OVDJE.