Ivan Penava osniva vlastitu stranku!

Još početkom ove godine bio je nacionalni lider HDZ-ove tzv. tvrde desnice, a sada je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u postupku osnivanja vlastite stranke pod nazivom “Ivan Penava nezavisna lista“. Na taj je način Penava je konačno stao na kraj višemjesečnim špekulacijama hoće li se uključiti u Domovinski pokret Miroslava Škore ili će se pridružiti svom dogradonačelniku Marijanu Pavličeku u HKS-u/Hrvatskim suverenistima.

Međutim, iako osniva vlastitu stranku, Penava po riječima bliskih suradnika namjerava koalirati na lokalnim izborima s Domovinskim pokretom, a da je ta suradnja na visokoj razini govori i činjenica kako se Penava odazvao pozivu Škore da nazoči svečanom ustroju podružnice Domovinskog pokreta za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Ovim činom, svakako je otklonjena jedna dvojba. Penava i Škoro zajedno idu po rezultat u Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Međutim, u zraku i dalje visi pitanje gdje se tu uklapa HKS, odnosno Marijan Pavliček koji u Vukovaru korektno surađuje s Penavnom, ali i ima otvoreni sukob sa Škorom. Vrijeme će pokazati hoće li dosadašnja suradnja na relaciji gradonačelnik-dogradonačelnik biti dovoljan zalog za budućnost ili će Pavliček ipak, prema nekim naznakama, ići u smjeru suradnje s HDZ-om s kojim i dalje surađuje u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Podsjetimo, na unutarstranačkim izborima za vodstvo HDZ-a Ivan Penava bio je kandidat u taboru Mire Kovača za njegovog zamjenika, a nasuprot Andreja Plenkovića. Tog 15. ožujka aktualni je predsjednik HDZ-a uvjerljivo pobijedio, no i Penava je među članstvom HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije ostvario zavidan rezultat, dok je u Vukovaru osvojio čak 86% glasova.

Iako su sve struje HDZ-a nakon tih izbora, pa čak i Penava, pozivale na zajedništvo, vukovarski gradonačelnik očito nije mogao prijeći preko nekih stvari te je s najbližim suradnicima u Vukovaru 20. svibnja izašao iz HDZ-a da bi potom na parlamentarnim izborima osvojio mandat saborskog zastupnika na listi Domovinskog pokreta kao nezavisni kandidat. Tada je u V. izbornoj jedinici Penava dobio 12.606 glasova, dok je u Vukovaru osvojio 1.573 glasa. Međutim, bila je to Pirova pobjeda jer je u konačnici Penava ipak u svom gradu gledao u leđa HDZ-u koji je osvojio 3.124 glasa, a DP samo 2.752.

Izlaskom iz HDZ-a, Penava je drastično utjecao i na samu krvnu sliku te stranke na području Vukovarsko-srijemske županije. Naime, Penava je bio višegodišnji teret vinkovačkom HDZ-u koji je morao, htio ne htio, surađivati s najistaknutijim HDZ-ovcem u Vukovaru. Iako i do tada Penava nije imao formalnu moć unutar županijskog HDZ-,a u čija je tijela ušao kooptiranjem, a ne izborom delegata 2016. godine, imao je snagu među običnim članstvom i – vrhom HDZ-a u Zagrebu. Njegovim izlaskom, vinkovačka struja HDZ-a mogla je „otvoriti šampanjac“ jer je dobila neograničenu moć kreiranja unutarstranačke politike na ovom prostoru, dok je Penava sam sebi načinio – medvjeđu uslugu!

U konačnici, rezultat s parlamentarnih izbora rezultat zasigurno je poljuljao Penavu koji je očekivao lagodnu i uvjerljivu pobjedu u svom gradu protiv svoje donedavne stranke. Međutim, dogodilo se suprotno, odnosno birači su mu poslali poruku kako je „HDZ iznad njega!“ Hoće li se do lokalnih izbora aktualni vukovarsko gradonačelnik uspjeti do kraja oporaviti – to nitko sa sigurnošću ne može znati, no bitka se nastavlja…

Ivan Penava, FOTO: Službene stranice Grada Vukovara