Ivankovački ugostitelji šokirani travanjskim računima za struju; uvećani su i do 67% u odnosu na ožujak!

Ivan Rajković s “nabildanim” računom za struju FOTO: db

Malo je reći da je Ivan Rajković, mladi ivankovački ugostitelj, bio osupnut kada je u poštanski sandučić njegova ugostiteljskog obrta sletio travanjski račun za struju.

– Iznos? Skoro 3.500 kuna, odnosno čak 1.500 kuna više u odnosu na ožujak. Da, električna energija od 1. travnja poskupjela je, no najavljeno poskupljenje trebalo je iznositi desetak posto. A ovo…

A ovo je poskupljenje od čak 67 posto, budući da je račun za ožujak iznosio 2.050 kuna!

– Očekivao sam poskupljenje, ali ne toliko. Šokiran sam. Treba zaraditi tih 1.500 kuna u okruženju u kojemu živim i radim.

I što sad? Slijedi lančano poskupljenje usluge ili…?

– Podignuli smo već cijene prije otprilike dva mjeseca kada su poskupjele namirnice koje koristim u proizvodnji. Sada nisam pametan što napraviti, pitanje je koliko ljudi mogu pratiti ovo divljanje cijena i mogu li uopće podnijeti novo poskupljenje. Iskreno, koliko sam bio sretan zbog jučerašnje treće godišnjice poslovanja, toliko sam danas zabrinut za budućnost – zaključuje Rajković.

Ništa manje iznenađenje neugodnog predznaka doživio je i Blago Jelić, još jedan ivankovački ugostitelj koji se također suočio s drastično uvećanim računom za električnu energiju.

Kad me sad nije šlagiralo, nikad neće! Tražio sam šećera i vode kad sam otvorio kuvertu… Ovako, račun za ožujak iznosio je 3.500 kuna, a travanjski je skočio na 5.500 kuna. Znači, skoro 60 posto. Ne znam kako to objasniti, nisu najavljivali toliko poskupljenje – kaže Jelić koji već sutra diže cijene svih artikala u svom lokalu i to za minimalno jednu kunu.

Konkretno, za kavu koja je u njegovu kafiću koštala osam kuna, od sutra će trebati izdvojiti – devet.

– I sve ostalo ide gore, jer naprosto ne postoji drugi način za pozitivno poslovanje. Znam da su poskupljenja nepopularna u ovo vrijeme, ali naprosto ne vidim kako bismo drugačiji premostili ovaj žestoki udar poput tako drastičnog poskupljenja struje – zaključuje Blago Jelić.