IVANKOVO Rasadnik cvijeća i povrća na dohvat ruke!

OPG obitelji Zvijerac ovih dana ima pune ruke posla. Plastenici su puni presadnica cvijeća i povrća, sezona je na vrhuncu, a oni broje već 32 godinu kako se bave ovim poslom. Sve je započelo s cvjećarnicom, a nakon nekog vremena potpuno su se okrenuli proizvodnji presadnica cvijeća i povrća. Nalaze se u Ivankovu, na adresi Gorjani 3, a njihove proizvode možete pronaći svake srijede i subote na vinkovačkoj gradskoj tržnici.

Proizvodnja zapravo traje cijelu godinu, što se možda i ne čini tako na prvi pogled, no treba puno radnih dana da bi presadnice od malih biljaka narasle u formirane biljke spremne za sadnju. Dok su kupci još u zimskim radostima i niti ne razmišljaju o sadnji u plasteniku je aktivno već od 1. mjeseca kada kreću sa sijanjem rasade, da bi već u 3. mjesecu prve kupusnjače bile spremne za prodaju. Istovremeno rastu i mlade presadnice cvijeća koje također budu spremne za tržnicu već u ožujku.

Kako nam kaže Zdenka Zvijerac, s obzirom na vremenske prilike posljednjih nekoliko godina, nema ustaljenog pravila niti prodaje niti sadnje. Toplije vrijeme dolazi ranije nego inače, ali svjedoci smo i da nakon ranih toplih dana dolazi do naglih zahlađenja, pa cvijeću treba posvetiti dovoljno brige da bi izdržalo velike temperaturne oscilacije.

– Kupcima uvijek govorimo da se pridržavaju pravila sadnje. Određene vrste jednostavno vole sunce, poput vinki, a druge jednostavno vole sjenu, poput vrijednih liza. Cvijeće naravno traži toplinu i prihranu, pa je mudro skloniti ga s otvorenog ako nas niske temperature dočekaju nakon sadnje.

Zdenka ponosno ističe kako stalni kupci već dobro znaju koje vrste kombinirati i gdje ih posaditi, a veseli ih što se broj kupaca iz godine u godinu povećava. Najpopularnije vrste su razne pelargonije, begonije, lize i vinke, ali ne zaboravimo ukrasne koprive, batate, pa razne trajnice, lavandu, ružmarin… Ima zaista nešto za svačiji ukus. Naravno da nas je osim prvog vječnog pitanja, koje biljke su za sunce, a koje za sjenu, zanimao i odgovor na vječno pitanje: kada je najbolje zalijevati cvijeće, ujutro ili navečer? Prema riječima Zdenke zlatno pravilo je da se cvijeće zalijeva ili rano ujutro, prije jakog sunca, ili kada sunce zađe. Nikada nemojte zalijevati cvijeće po najjačem suncu.

Prolaskom proljetnih i ljetnih dana plastenik poprima sasvim novi izgled. Postaje oaza krizantema i maćuhica svih boja koje spremno dočekuju jesen, a kraj godine plastenik krasi božićno žito. Mlađa generacija, sin Franjo, nastavlja tragom roditelja i uspješno vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Kaže nam da je to posao kojeg jednostavno morate voljeti i onda vam ništa nije teško. Svaka sezona sa svojim posebnostima je novi izazov i nova prilika za usavršavanje i postizanje još boljih rezultata.