IVANKOVO Udruga roditelja poginulih branitelja: Miličevićevoj bahatosti i samovolji nema kraja!

Pavo Batinić, predsjednik Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Ivankovo FOTO: db

Pavo Batinić predsjednik je Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Ivankovo. Kontaktirao nas je kako bismo aktualizirali problem koji spomenuta udruga ima s općinskim načelnikom Markom Miličevićem:

– Problema je nekoliko. Ono što nas možda i najviše muči jest taj što se Aleja poginulih hrvatskih branitelja na mjesnom groblju u Ivankovu polako pretvara u smetlište. Najsvježiji primjer su vijenci položeni kod spomen obilježja podignutog u čast naših poginulih i nestalih sinova još 2. svibnja, prigodom obilježavanja tragedije dvanaestorice redarstvenika mučki ubijenih 1991. godine u Borovu Selu. Ti vijenci su do 27. svibnja stajali na mjestu polaganja, a onda je naša udruga obilježavala Dan državnosti te smo ih tako osušene sklonili u stranu gdje stoje i danas, 4. lipnja. Ako nam već općina naplaćuje grobarinu za grobove naših sinova koji se nalaze neposredno uz spomenik, onda bi valjda trebala i voditi računa o tome da to mjesto posebnog pijeteta bude uredno i čisto. Inače, Općina Ivankovo i ostale općinske udruge nisu položile vijence povodom Dana državnosti.

Sugovornik na temu naplaćivanja grobarine dodaje i sljedeće:

– Nismo protiv toga, ali postavljamo pitanje: zašto se grobarina ne naplaćuje u drugom dijelu groblja gdje se preko Udruge veterana Domovinskog rata VSŽ, čiji je Miličević nekad bio predsjednik, izgrađuju grobnice umrlih hrvatskih branitelji. Čemu dvostruka mjerila? Mogu pretpostaviti iz kojeg razloga…

Sad i nas zanima:

– Ma, s Miličevićem stalno neki problemi, već godinama. Oko izgradnje spomenika poginulim braniteljima, oko izrade monografije o Domovinskom ratu u Ivankovu, u to vrijeme bio je predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata VSŽ… A onda, kada je postao općinski načelnik, imali smo s njim problem jer nas je deložirao iz općinske prostorije. Razlog? Trebali smo plaćati najamninu. Inače, riječ je o prostoriji bez grijanja i prozrake od samo devet kvadrata koju smo dijelili s ivankovačkom HVIDR-om.

Pavo Batinić

To nismo htjeli plaćati i u roku 30 dana smo deložirani. Inače, svatko tko Marku ne pridaje neku nadnaravnu pažnju, može računati na šikaniranje. To je, uostalom, najavio još 2017. godine, neposredno nakon što je došao na vlast. Tada je javno rekao da će pola udruga rastjerati, a Općinu dovesti u red. Uspio je samo u tome što je doista rastjerao udruge; lovci u Prkovcima, KUD-ovci i kazalištarci iz Retkovaca također nisu dobro prošli, o čemu je već bilo govora u javnosti. Ima ih još, ali oni neka govore u svoje ime. Njegovoj bahatosti i samovolji nema kraja.

Batinić govori u ime članova Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata iz Ivankova:

Ne bih ni sada istupio da me nije toliko ražalostio taj prizor kod spomenika naše poginule djece. To je nedopustivo. Time su bili zgroženi i gosti naše udruge na obilježavanju Dana državnosti. Ničiji ego ne smije biti ispred žrtve naših sinova. Ispred groba naših sinova smije biti samo šahovnica, križ i krunica. Smeće nipošto!

Inače, na naš upit o problematici vezanoj uz Lovačko društvo Šljuka iz Prkovaca načelnik Miličević nije se imao potrebu očitovati. Pravi se „mrtav”. Poslali smo mu upit i o ovom iskazima predsjednika Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata iz Ivankova. Čekamo (i) taj odgovor.