Ivanu Mesiću iz Podgrađa treba osobni asistent, no službe se drže – zakona?!

arhiva/obiteljski album

Već smo pisali o agoniji mladića Ivana Mesića iz Podgrađa koji se nosi s Downovim sindromom, ali i s 19 različitih medicinskih dijagnoza kojim se opterećuje kakav takav kvalitetan život. Uz takvu situaciju pojavili su se i novi problemi u vidu državne birokracije. Na pragu punoljetnosti, Ivan Mesić prema tumačenju majke Ane nema pravo na osobnog asistenta.

Ivan bi trebao dobiti osobnog asistenta, ali nema 18 godina i od države nema pravo do 18-te godine. Molimo sve ljude koji nam mogu pomoći u tome, jer nam je potreban osobni asistent u Ivanovom životu. Prvenstveno da nas može voziti doktoru, jer ne možemo naći vozača kada moramo kod doktora. Situacija se pogoršala od trenutka kad mu je otac preminuo, te je sve teže i teže sa Ivanom. Ako nekoga nađemo za Vinkovce uzme nam se 50€, za Osijek 70€, a za Zagreb putujemo vlakom što je dodatni trošak za nas, ali drugog izbora nemamo. Jedina osoba koja nas vozi kada može je njegov učitelj Marinko, ne uzme nam novaca nikada. Ivan ne zna izgovoriti njegovo ime, te ga on zove Gaga, prepričava Ivanova majka Ana.

Ivanov brat i njegova žena svaki slobodni trenutak iskoriste kako bi uskočili i pripomogli, no nakon smrti oca prošle godine pojavili su se i novi problemi…

S Ivanom se mora biti od 0-24h jer ne možemo ga ostaviti na sekundu samog. Bojimo za njegov život jer bi sebi mogao nauditi. Što god nađe veže si oko vrata i samo govori da ne želi više živjeti i da želi da ide kod svog oca i kod Boga dragoga na nebo. Zato molim sve koji mogu da nam pomognu od raznoraznih udruga do države i ljudi, ako mogu da nam pomognu i ustupe tu mogućnost ako postoji, neutješno prepričava Ivanova majka Ana.

Unatoč teškoj situaciji, majka Ana svim se silama bori da spasi zdravlje svog Ivana. U ovom trenutku glavna prepreka na tom putu je birokracija!