Ivica Čutura, stručnjak za sigurnost: Sukob Milanović-Banožić izravno utječe na nacionalnu sigurnost!

Ivica Čutura, diplomirani inženjer sigurnosti, analogno tome i stručnjak za sigurnost, ponudio je svoje mišljenje o tome koliko aktualni sukob na relaciji predsjednik RH Zoran Milanović – ministar obrane RH Mario Banožić utječe na nacionalnu s igurnost. Njegov dopis prenosimo u cijelosti:

U trenucima zaoštravanja situacije u BiH, po jučerašnjem izvješću visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta, Hrvatska ulazi u ozbiljnu komunikacijsku krizu na relaciji predsjednik države – Glavni stožer – Ministarstvo obrane. U navedenom izvješću UN-u se kaže da je BiH u „neposrednoj opasnosti od raspada te da postoji vrlo realna mogućnost povratka sukoba“. U isto vrijeme imamo krizne situacije na Kosovu i Crnoj Gori pa je i laiku jasno da Hrvatska u svom okruženju nema idiličnu sigurnosnu situaciju i da svi sustavi nacionalne sigurnosti moraju funkcionirati kao švicarski sat.

Ovakav dosad neviđen sukob u povijesti Republike Hrvatske direktno utječe na funkcioniranje vojske i vrlo brzo bi mogao dovesti do krize u funkcioniranju same države. Cijelu situaciju dodatno podgrijavaju lijevo i desno obojeni mediji koji u svakoj prilici i neprilici, kao jučer na obilježavanju pada Lušca u Vukovaru, svojim već više puta recikliranim pitanjima Milanoviću i Banožiću produbljuju već i ovako zaoštrene odnose. Međutim, mediji su mediji i razumljivo je da oni kopaju po temama koje će biti zanimljive njihovim pratiteljima i ciljanim skupinama.

Ono što nas treba zabrinuti da osoba kojoj je jedina zadaća po Ustavu RH i funkciji koju obnaša zaštita nacionalnih interesa Hrvatske, konstantno fabricira krizne situacije u svim područjima na koje izravno utječe. Ta osoba je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Predsjednik po svojim ustavnim ovlastima i mora sudjelovati i zajedno s Vladom donositi odluke o imenovanju predsjednika Vrhovnog suda, veleposlanicima i kadroviranju u Oružanim snagama RH, ali model i način na koji on to radi je zaista neviđen i ponižavajući za Republiku Hrvatsku. Zabrana obraćanja ročnicima ministru obrane u vojarni u Požegi, koja je uzgred u vlasništvu MORH-a, je neviđen nonsens u dosadašnjoj praksi. To je, prosto rečeno, kao da predstojnik zgrade zabrani govoriti vlasniku stana u njegovom stanu. Ono što je najgore u tom slučaju je perfidno uvlačenje u sukob načelnika Glavnog stožera koji se dao uvući u dnevnopolitičko prepucavanje između ministra i predsjednika, što jedino kao vojnik nije smio napraviti.

Sljedeći potezi predsjednika koji se daju iščitati je bacanje sjemena razdora među braniteljskom populacijom koja je od rata na ovamo najviše izranjavana baš uvlačenjem u politiku. Milanoviću su puna usta „malo dobrih ljudi“, među kojima on nije bio kada je to bilo najpotrebnije, a još su svježa sjećanja na odnos njega i njegove Vlade prema braniteljskoj populaciji. Štiteći svog ministra MUP-a Ranka Ostojića koji se ismijavao sa smrću maloljetnog branitelja Darka Pajčića („kriva je rakija”), koji je preminuo od posljedica brutalnog napada policajca ispred policijske postaje u Vukovaru radi ćirilične ploče i slanje specijalaca na branitelje u crkvu na Markovom trgu dovoljno govore o empatiji Zorana Milanovića prema braniteljskoj populaciji.

Sve navedeno budi osjećaj nelagode i odgovorni ljudi u ovoj zemlji moraju iznaći način da što prije izađemo iz ove situacije koja ugrožava nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske.”