Ivica Čutura: Ukrajina će izvući najdeblji kraj! Hrvatska? Moramo se držati EU i NATO-a…

Zle slutnje su se nažalost obistinile, oružje više ne zvecka, nego je zagrmjelo; Rusija je rano jutros s kopna, iz zraka i s mora napala Ukrajinu! Ruski predsjednik Vladimir Putin invaziju na Ukrajinu sklon je nazvati specijalnom operacijom, dok je Ukrajina proglasila ratno stanje. Svoje viđenje situacije ima i Ivica Čutura, diplomirani inženjer sigurnosti:

– Putinova odluka o napadu na Ukrajinu svakako nije racionalna, ali samo kada se gleda iz perspektive Zapada. Rusiji je očito cilj kopneno spojiti samoproglašene odcijepljene republike Donjeck i Lugansk u ukrajinskoj regiji Donbas i završiti priču započetu u proljeće 2014. godine. Povijest nas je naučila da je rat uvijek lakše započeti nego ga završiti, tako da više nitko ne može predvidjeti kako će se ova situacija razvijati i koliko će eskalirati – kaže Čutura koji je iznenađen izravnim uključivanjem Bjelorusije u ovaj sukob sa svog teritorija.

Naime, bjeloruska vojska priključila se ruskoj u ovom ataku…

– Nije to samo atak, nego i agresija. Kremlj je procijenio da je trenutak za novo geopolitičko preslagivanje. Lutanje SAD-a i slabljenje njegove pozicije „svjetskog policajca“, vojno i ekonomski sve moćnija Kina, nejasno pozicioniranje Turske kao članice NATO saveza te izostanak ozbiljne sigurnosne strategije Europske unije očito je Putinu dalo vjetar u jedra da krene u najopasniju avanturu ovoga stoljeća.

I najveći napad na drugu državu u Europi nakon Drugog svjetskoga rata…

– U ovoj situaciji najdeblji kraj će izvući Ukrajina koja se u proteklom razdoblju pokušala uključiti u Europske integracije i NATO baš zato da bi osigurala sigurniju poziciju u budućnosti, da bi joj se dogodilo upravo ono čega se najviše bojala. A to je čelični zagrljaj „ruskog medvjeda“.

Pozicija i perspektiva Hrvatske u kontekstu aktualnih okolnosti…?

– Ako Ukrajina, zemlja sa skoro 45 milijuna stanovnika, doživljava takvu sudbinu, onda naši političari moraju vrlo ozbiljno provoditi politiku hrvatskih nacionalnih interesa u narednom razdoblju i pozicionirati Hrvatsku ondje gdje joj je i mjesto. Jedini dugoročni nacionalni i strateški interes Republike Hrvatske je čvrsta pozicija u EU i NATO integraciji. Svako soliranje zbog dnevno-političkog prepucavanja, kakvo je bilo ono predsjednika Zorana Milanovića kada je u vrijeme ključanja napetosti između Rusije i NATO-a davao izjave u korist Rusije, samo šteti Republici Hrvatskoj – zaključuje Čutura, stručnjak za sigurnost.