„Ivica i Marica u začaranoj šumi“ – nakon dvije godine održana dječja predstava u Županji

Piše: Matej Delaš

U dvorani „Mladost“ u Županji mladi članovi Gradskoga amaterskog kazališta prikazali su jednosatnu dječju predstavu „Ivica i Marica u začaranoj šumi“, a približno 300 posjetitelja, velikih i malih, velikim je pljeskom pozdravilo ponovni susret na daskama nakon gotovo dvije godine, kada je pandemija koronavirusa prekinula okupljanja kazalištaraca svih uzrasta. Nitko nije krio ogromno zadovoljstvo zbog novoga susreta u dvorani „Mladost“, tako ni predsjednica Gradskoga amaterskog kazališta Snježana Puljić, redateljica predstave, koja se uvodno obratila posjetiteljima, najprije sa zahvalama djeci i roditeljima, zatim i svima koji su pomogli pri realizaciji predstave.

– Bilo je bajkovito. Zbog ovakvih se večeri živi i moje je srce ogromno kao neboder. Prikupljali smo sredstva za sirotište svetoga Ante u Tanzaniji i to će uskoro biti uplaćeno njima, i zato zahvaljujem svima koji su svojim donacijama sudjelovali u ovoj, na kraju, humanitarnoj aktivnosti na premijeri naše predstave.

Priču o Ivici i Marici svi znaju, naravno da je ona u raznim svojim verzijama prikazana s manjim ili većim izmjenama. Uloge tumače glumci osnovnoškolskoga i srednjoškolskoga uzrasta i svi su oni od najmanjih nogu članovi GAK-a. To su: Dorian Petričević, Karlo Maroševac, Irena Lalić, Ena Vidović, Mia Dominković, Valentina Tvrdojević, Antea Petričević, Mislav Miličević i Andrija Vuić. Za kostime je zaslužna Marija Tomić, za zvučne efekte i tehnička rješenja Dejan Bursić, za svjetlosne efekte Damir Lorger, za scenu Josip Gelo Grgić i Ivan Žigmundovac, za plakat Dejan Pejić te za frizure Ivana Dominković. Režiju i prilagodbu predstave potpisuje Snježana Puljić.

– Želim zahvaliti svima koji su pomogli, najprije našim glumcima i roditeljima, pubici, a zatim Gradu Županji, Stanobirou, Urban festu i gospodinu Marijanu Joviću za fotografije – govori nam Snježana Puljić.

Za odličnu interpretaciju lika vještice zaslužna je učenica sedmoga razreda osnovne škole Valentina Tvrdojević. Jako dugo nije nastupila, no to ne znači da se ništa nije radilo. Kaže, svi su se puno trudili da bi sve izgledalo onako kako treba, a ovo je njezina treća predstava.

– Naravno da sam imala tremu. Smirim ju tako što se sjetim riječi svojih prijatelja iz GAK-a: ‘Publika ionako ne zna što ti točno trebaš reći, mjesta za ispraviti ima.’ Kada sam vidjela da se djeca smiju, bilo mi je puno lakše i opustila sam se, a to mi je i dalo motivaciju da nastavim dalje. Kada su se svjetla upalila, bila sam presretna jer smo uspjeli. Obitelji i prijateljima iz GAK-a to puno znači. Sretna sam i radujem se putovanjima s Kazalištem – govori nam 12-godišnja učenica Osnovne škole Ivana Kozarca Županja.

Što je sljedeće na rasporedu u Gradskome kazalištu Županja nismo uspjeli saznati, no slušajući Valentinu i Snježanu, pretpostavljamo da slijede nastupi s „Ivicom i Maricom“ u drugim mjestima. Nadamo se da su pandemijske mjere vezane uz rad kazališta, amaterskih i profesionalnih, malo blaže od prošlogodišnjih.