Ivica Vranjić nakon dodjele Zahvale za doprinos akciji 2. svibnja 1991. godine: Robert Bosak je falsifikator događaja u Borovu Selu!

Jučer je odana dužna počast dvanaestorici hrvatskih redarstvenika poginulih u Borovu Selu 2. svibnja 1991. godine, a danas je u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima njihovim kolegama, također članovima Jedinice za posebne namjene PU Vinkovci koji su sudjelovali u spomenutoj akciji, dodijeljene Zahvale povodom 30. obljetnice pogibije hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu za nesebičnu žrtvu u stvaranju i obrani Domovine.

I ove godine obilježavamo tragičan događaj iz Borova Sela. Jučer smo to učinili na dostojanstven način, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za dvanaestoricu poginulih redarstvenika kod spomen-obilježja u Borovu. Ostalo nam je ipak zahvaliti se i onim sudionicima koji su u toj akciji ranjeni, zarobljeni i pretučeni. Tako smo osmislili prigodnu zahvalnicu namijenjenu sudionicima akcije za njihovu žrtvu i doprinos stvaranju neovisne i samostalne Republike Hrvatske – rekao je Fabijan Kapular, načelnik PU vukovarsko-srijemske koji je uz Stipu Rimca, jednog od rukovoditelja tadašnje PU Vinkovci iz svibnja 1991. godine, danas uručio zahvalnice članovima Jedinice za posebne namjene PU Vinkovci.

Na popisu onih kojima je Zahvala namijenjena našli su se: Slavko Aničić, Milan Bandur, Željko Bartolin, Davor Badijer, Robert Bosak, Ante Đuran, Zlatko Ereš, Stipo Jurić, Ivan Komšić, Ivan Kujundžić, Tihomir Kušević, Dragan Kuternik, Franjo Levaković, Josip Majsinger, Marko Markić, Martin Matković, Matija Mičić, Dobroslav Milušić, Zvonko Mrša, Dinko Sabljić, Miroslav Sičanica, Marijo Soldo, Ivan Stjepanović, Kazimir Stjepanović, Josip Vincetić i Ivica Vranjić. Na popisu su trebali biti i Boško Crčić-Kurtanjek te Ivan Hodak, no spomenuta dvojica sudionika akcije u međuvremenu su preminula.

Sudionici akcije su prigodom dodjele Zahvale prozivani abecednim redom, no kada je prozvan Robert Bosak u velikoj županijskoj vijećnici zavladali su šok i nevjerica! Dotični se, inače, nije pojavio na današnjoj svečanosti, a nije se niti trebao naći na zakazanom mjestu, u zakazano vrijeme, jednoglasni je zaključak nazočnih pripadnika spomenute postrojbe.

Njega u akciji nisam vidio, niti imam saznanja da je u njoj sudjelovao – rekao je Kazimir Stjepanović.

Josip Vincetić bio je mnogo konkretniji i opširniji:

Stvarno sam razočaran, rezigniran, ne znam koju bih riječ upotrijebio kako bih opisao gorčinu koju osjećam. Ne samo samo ja, nego i svi mi koji smo danas ovdje, a koji smo 2. svibnja ’91. bili u Borovu Selu. Gospodin Bosak svim onim neistinitim pričama koje od njega potječu proteklih godina, a vezane su uz tragični događaj u Borovu Selu, obezvrjeđuje i omalovažava žrtve svih onih momaka koji su toga dana poginuli, bili ranjeni ili zarobljeni i maltretirani, ali i vrijeđa obitelji poginulih. Roberte, direktno ti se obraćam; ovo što godinama govoriš i kako prezentiraš taj događaj za mene je vrlo razočaravajuće. Ne mogu vjerovati da se na takav način samoreklamiraš – rekao je Vincetić koji je tog 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu ranjen i zarobljen te izložen nezamislivom fizičkom nasilju od strane srpskih terorista.

Ivica Vranjić, jedan od neposrednih sudionika akcije koji je s Jovicom Vučenovićem – tadašnjim lokalnim šerifom u Borovu Selu – pregovarao o izvlačenju hrvatskih redarstvenika iz mjesta, bio je također vrlo izravan:

Robert Bosak je falsifikator povijesti i događaja u Borovu Selu. Osjećao sam se grozno kada je prozvan za preuzimanje Zahvale. On nije bio ranjen u akciji, nije bio ni pretučen, niti je upao u kafić San Marino i ondje zarobio Jovana Ajdukovića kako godinama plasira u medije, jer sam se tijekom akcije osobno zatekao u tom lokalu. Naprosto, Robert Bosak toga dana nije bio u Borovu Selu! Evo, trideset godina slušam i čitam njegove laži i obmane o Borovu Selu pa se pitam dokle više?! I ne znam kako se uopće našao na ovom popisu – zagrmio je Ivica Vranjić.

Odgovor na pitanje tko je sastavio popis osoba kojima je danas uručena Zahvala uputili smo aktualnom načelniku PU vukovarsko-srijemske Kapularu. Evo njegova odgovora:

– Popis je službeni, Policijska uprava vukovarsko-srijemska ga takvog ima. Ne mogu reći tko je pred liječnicima nešto izjavio. Za nas su izvješća liječničkih povjerenstava i komisija dokumenti koje mi moramo uvažiti. Ako postoje saznanja da su ta izvješća falsificirana, istražit ćemo ih.

Inače, nakon uručenja zahvalnica sudionici su se zaputili prema ivankovačkom mjesnom groblju gdje su položenim vijencima, upaljenim svijećama i molitvom kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima još jednom odali počast poginulim redarstvenicima u Borovu Selu, ali i svim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.