Iz Banje izvađene još tri ručne bombe! Je li jezero sigurno za kupače…?

Prošle nedjelje tijekom hvalevrijedne akcije čišćenja jezera Banje jedan građanin je predao izronjenu ručnu bombu koju su nadležni policijski službenici preuzeli te propisno odstranili. Dodatnim jučerašnjim pregledom dijela Banje policijski službenici specijalne jedinice Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno tim ronilaca Specijalne policije Osijek, su na dnu jezeru detektirali te kasnije delaborirali i sigurno odstranili još dvije ručne bombe te jednu improvizirajuću eksplozivnu napravu, vrlo sličnu ručnoj bombi. Pripadnik grupe za protueksplozijsku zaštitu PU vukovarsko-srijemske je izuzeo, pohranio i organizirao uništenje pronašlih eksplozivnih sredstava.

Podsjećamo, akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i eksplozivna sredstva.

Iz PU vukovarsko-srijemske zahvaljuju građanima na ukazanom povjerenju te još jednom pozivaju sve one koji još negdje u svojim domovima drže i čuvaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih dragovoljno predaju. Postupak je jednostavan; otipkati broj telefona 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Protiv osobe koja ga dragovoljno predale neće se pokretati ni prekršajni niti kazneni postupak. 

Isto tako, iz PU vukovarsko-srijemske upozoravaju građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Umjesto zaključka, nameće se pitanje; je li Banja, imajući u vidu nedavne pronalaske eksplozivnih naprava u relativnoj blizini obale, sigurna za kupače?