IZ STRUČNOG PERA Najkompletniji igrač današnjice je – ON!

Odličan igrač, znalac, fantazist, radilica, čistač, graditelj igre…, sve su to epiteti kojima najbolje nogometaše opisuju treneri, navijači, novinari i drugi ljubitelji nogometa. Ali, daleko najveći kompliment koji se može izreći nogometašu je taj da on – „ima sve“, tj. da je kompletan igrač. Kao takav mora imati kvalitete vrsnog napadača, odličnog veznjaka, kao i naglašene defanzivne sklonosti. Samim time klasični obrambeni igrači ne mogu ući u kategoriju najkompletnijih igrača. Kao ni najveći igrači na svijetu, poput Messija, Ronalda, Neimara, Ibrahimovića ili Mbapea i drugih koji su se profilirali isključivo kao napadači.

Tema univerzalnosti ili polivalentnosti pojedinih igrača ili grupe igrača na svjetskoj razini predstavlja određeni izazov, pa joj se ozbiljnije i sustavnije posvećujemo. S nadom da ćemo doći do odgovora tko je najkompletniji nogometaš današnjice.

Poznato je kako već nekoliko desetljeća razne agencije, sportski savezi, novine, krovne nogometne organizacije i TV kuće organiziraju izbore ili proglašenja najboljih igrača i strijelaca godine, dodjeljujući im zlatne kopačke, lopte i druga priznanja. A najkompletniji igrač nikada nije proglašen, niti je dobio bilo kakvu nagradu ili zasluženo priznanje.

Postoji li najkompletniji igrač na svijetu?

Odgovor iz podnaslova je potvrdan; najkompletniji nogometaš na svijetu postoji i znamo njegovo ime i prezime. Taj spektakularni nogometaš već punih deset godina plijeni igrom i pojavom na najvećim europskim i svjetskim stadionima. Do danas neviđen skup vještina sazdan u samo jednom igraču nisu prepoznali ni španjolski As ili Marca, francuski L’Équipe, talijanska La Gazzetta dello Sport ili britanski Daily Mail. Od njih dođe tu i tamo poneka pohvala, ali odmah potom ide osporavanje ili kritika. Možda zato što nije Španjolac, Francuz, Talijan, Englez, Argentinac, ili Brazilac.

U ovoj današnjoj pomalo zagonetnoj formi pisanja umjesto njegova imena upotrebljavati ćemo osobnu zamjenicu ON.

U daljnjem tekstu navedene su njegove najvažnije nogometne vrline i karakteristike koje idu u prilog tvrdnji da se radi o najkompletnijem nogometašu svijeta:

 

1. Kontinuitet nastupa i odgovornost

Taj nogometni fenomen igrač je jednog od najvećih svjetskih klubova i kapetan jedne od najboljih svjetskih reprezentacija. Uskoro će odigrati jubilarnu 1000. službenu utakmicu. A većinu je odigrao u prvenstvima liga „petice“, u reprezentaciji, kao i u završnicama Lige prvaka, Lige nacija i Svjetskih prvenstava. I ne postoji (važna) utakmica u kojoj je podbacio. ON na utakmici može biti samo dobar, vrlo dobar, a najčešće odličan. Odgovoran je i discipliniran. Na njega se uvijek možeš osloniti, ON nikada nije problem, niti pravi probleme. Za razliku od, primjerice, Neimara ili Hazarda, nikada nije ozlijeđen, uvrijeđen ili indisponiran. Ima izraženu odgovornost i samodisciplinu prema psiho-fizičkoj pripremi i vlastitom organizmu.

2.Transformacije

Taj ekstra polivalentni igrač pokriva nekoliko uloga u momčadi; četvorku, osmicu ili desetku (a komotno bi mogao i dvojku, sedmicu ili čak „lažnu” devetku) i na svakoj poziciji mu je izvedba uglavnom vrhunska. U jednom trenutku ON je požrtvovani defenzivac i radilica, a već u drugom je mozak momčadi i lucidni razigravač. Njegov ego je, za razliku od Ronalda ili Mesija, izražen u niskim postotcima, jer svoju igru potpuno podređuje uspjehu momčad. Iako niskog težišta i rasta, začas se pretvori u skakača koji visokim skokom odnese ili prenese loptu glavom. Transformaciju njegova karaktera i fizike najlakše je usporediti s hijerarhijom iz divljine. Od razigrane vjeverice, do lukave lisice, preko krvoločnog vuka, do kralja džungle. Taj karakter je najbolje osjetio na svojoj koži velika nada Liverpoola, srpsko-španjolski veznjak Stefan Bajčetić. ON je na utakmici Lige prvaka s loptom u nogama i u situaciji „jedan na jedan“, doslovno pregazio nes(p)retnog Bajčetića. Uz napomenu da Bajčetić ima 19 godina i da je viši i teži.

3.Majstor ritma i balansa

Treneri njegova Kluba, kao i izbornici reprezentacije, povjerili su mu ovlasti da na terenu bude njihova produžena ruka. Tada ON diktira trenutak kada njegova momčad treba pojačati tempo, podići ili usporiti ritam igre, igrati u širinu ili tražiti dubinu. Njegov osjećaj za tajming omogućuje momčadi da vrati izgubljeni balans ili brojčanu prednost i to u fazama utakmice kada se lomi rezultat. Taj nogometaš je godinama središnja figura i arhitekt igre svoga kluba i reprezentacije. Mnogi veliki igrači, njegovi suigrači, pretendirali su na to da oni budu mozgovi i kreatori igre, ali je dirigentska palica uvijek ostajala njegovim rukama. Tj. nogama.

4.”Nevidljivi“ doprinos momčadi

Na nekim (ne)važnim utakmicama ON si ponekad da malo oduška pa tu i tamo pokaže svu raskoš svoje tehnike, imaginacije i bogomdanog talenta; dribling, „bicikl“, podvaljivanje, vanjska felša, „sombrero”… Ali, na utakmicama visokog rizika, derbijima, polufinalima ili finalima svjesno racionalizira svoju igru. To su utakmice gdje jedna pogreška znači poraz ili gubitak trofeja. Znakovito je za njega da je osvojio pregršt najvećih europskih pokala, a da u tim velikim utakmicama nikada nije bio igrač utakmice. To je zato što je ON u velikim finalima odlučio igrati za momčad i preferirati jednostavnost i učinkovitost, umjesto rizika i atraktivnosti. To su utakmice bez popravnog, one koje se ne smiju izgubiti. Zato je ON zajedno s drugim „nevidljivim“ suigračima prolijevao znoj i uklizavao kada treba kako bi pao jedan Bayern, PSG, City ili Liverpool. To što će lovorike i zasluge pobjede ponijeti neki drugi (su)igrač na kraju priče postaje nebitno. Kada se sve zbroji i oduzme najvažnije je uzeti, podignuti i poljubiti osvojeni pehar.

5.Karakter i psihička stabilnost

Posudba i kaljenje u manjim klubovima za mnoge bi talente značilo potonuće, a za tog plavokosog i razigranog igrača to je bio izazov da pokaže svoj igrački karakter. Ni u svojoj reprezentaciji nije dočekan s crvenim tepihom. U početku su prednost imali neki koji su „morali igrati“, ali je ON i tu nepravdu otrpio. Njegovo čelično samopouzdanje, taktička prilagodljivost bilo kojem sustavu, apsolutna tjelesna pripremljenost i tehničke preferencije dovedene gotovo do savršenstva, natjerale su sve trenere i sve suigrače da ga ispoštuju i da dobije respekt. ON je sinonim za predanost, privrženost i lojalnost klubu i reprezentaciji. ON posjeduje visok stupanj emocionalne inteligencije i dobro zna da bez simbioze njega i Kluba i obrnuto, ne bi osvojio Zlatnu loptu i postao najkompletniji nogometaš današnjice.

6.Prototip „moderne desetke“

Desetke“ u nogometu – poput Pelea, Maradone, Messija, Zica, Platinija, Zidanea, Ronaldinha, Tottija ili našeg Bobana – obilježavale su nogometne epohe i popularizirale nogomet do neslućenih razmjera. Međutim, nogometna evolucija iznjedrila je nove igrače koji igraju moderniji, snažniji i brži nogomet. Dinamika nogometne igre postavila je dodatne zahtjeve i uloge pred razigravače ili „španere“ tako da je u tijeku proces nestajanja „desetki“ onakvih kakve su one nekada bile. Kroz svoju 20-godišnju karijeru ON je nadograđivao, mijenjao i usavršavao svoju igru. I onda pri kraju karijere, praktički na odlasku, ON je dovršio tu nogometnu evoluciju. Iako krhke konstitucije i niskog rasta, njegove izvedbe na terenu su postale prototip ili model kako bi igra moderne „desetke“ trebale igrati u budućnosti.

Komparacije sa drugim kompletnim svjetskim igračima

Kako analiza svakog pojedinog igrača ne bi bila predugačka po svojoj ću slobodnoj procjeni navesti njihove samo osnovne karakteristike. Radi slikovitije usporedbe sa drugim igračima, njegovu igračku kompletnost ocjenjujem sa šest nogometnih zvjezdica ******.

POGBA Francuski internacionalac je jedan od najvećih svjetskih igrača. Ispunjava sve kriterije za kompletnog igrača. Visina, dominacija, defenzivne i ofenzivne preferencije. Međutim, oscilira od vrhunskih poteza do početničkih grešaka i nema kontinuitet. Iako je s Francuskom kao standardan postao dvostruki svjetski prvak i bio odličan u Juventusu, aktivno je sudjelovao u Unitedovoj silaznoj putanji. Četiri zvjezdice ****.

PEDRI Najbolji španjolski (mladi) igrač u Barceloni, nema ni 21 godinu, a već sada je klupska i reprezentativna zvijezda. Ništa tu nije napuhano ili umjetno, Pedri je senzacionalan igrač. Mogao bi postati najveći na svijetu. Iako naoko djeluje krhko, u svim fazama igre je fenomenalan. Transformacija, borbenost, trka, lucidnost. Nema iskustvo ni mirnoću da ga već danas nadmaši, ali već sutra tko zna. Pet zvjezdica *****.

DE JONG Nizozemac u Barceloni ima vrhunske prezentacije. Momak gotovo pa da „ima sve“. Trka, tehnika, tranzicija, dinamika igre. Ali ON daje bolji ton i ritam momčadi i puno je trofejniji igrač. Pet zvjezdica *****.

ENZO FERNANDEZ Argentinac ima tek 22 godine, a već je svjetski prvak i jedan od ključnih igrača Argentine. Kreator igre, savršena tehnika, pas, šut, ali je malo samozatajan u defenzivi, još uvijek nema kontinuitet, pa na neko vrijeme nestane. Pet zvjezdica *****.

ERIKSEN Danac je u ManU i danskoj reprezentaciji trebao biti mozak momčadi i graditelj igre. Naoko ima sve atribute kompletnog igrača, ali izvedbe su mu puno lošije od ugleda i općeg dojma. Što se tiče igračke kompletnosti, to je neusporedivo. Tri zvjezdice ***.

RODRI(GO) Španjolska zvijezda Citya je veznjak s neviđenom dominacijom u prvoj i drugoj trećini terena, a zna i zabiti. Plijeni intenzitetom, trkom, snagom i jednostavnošću u igri. U budućnosti bi mogao biti najkompletniji igrač svijeta. Po kvaliteti su podjednaki, ali je ON za nijansu kompletniji igrač, ponajviše zbog bolje tehnike i lucidnijih rješenja u igri. Šest zvjezdica ******.

INIESTA Vrlo slični igrači po građi, inteligenciji, pokretljivosti i originalnim rješenjima u igri. Iniesta je nogometni velikan, odlučivao je velika finala za Barcelonu i španjolsku reprezentaciju, ali nije veći igrač od NJEGA. Nije ni ON veći igrač od Inieste. Ali je za zvjezdicu kompletniji. Pet zvjezdica *****.

VERATTI Po konstituciji, pokretljivosti, poziciji u momčadi, defanzivnim i ofenzivnim preferencijama mogao bi konkurirati za kompletnog igrača u nogometu. Ali, uz dužno poštovanje, Veratti ne ide s NJIM u istu rečenicu. Četiri zvjezdice ****.

BERNARDO SILVA Najbliži je NJEMU po pitanju polivalentnosti igre. Kao i ON Silva ima sve“; nisko težište, radijus kretanja, brzinu, odgovornost u igri, paker je i strijelac, ima i kontinuitet, godinama utječe na ritam i dinamiku igre trenutno najboljeg kluba na svijetu, Manchester Cityja, kao i portugalske reprezentacije. Ima neviđenu transformaciju, odličan je u utakmicama visokog rizika. Jako blizu, najbliže je NJEMU po kompletnosti. Nije bolji, ali su možda jednaki. Ipak blagu prednost ima ON zbog njegova doprinosa u osvajanju pet Liga prvaka i osvojene Zlatne lopte. Šest zvjezdica ******.

N’GOLO KANTE Francuz je jedan od najkompletnijih igrača svijeta. Osvojio je senzacionalno Premiership s Leicesterom, Ligu prvaka s Chelseajem i dvostruki je svjetski prvak s Francuskom. Visoko polivalentan igrač. Ima bolju defanzivu, možda i veći radijus kretanja, djeluje fizički moćnije. ON je s druge strane lucidniji u završnici, može diktirati ritam igre i ima inteligentnija nogometna rješenja pa je time kompletniji igrač. Ali, za odluku je bila potrebna apotekarska vaga. Šest zvjezdica ******.

Moguće je NJEGA komparirati i s desetak drugih velikih i kompletnih nogometaša, ali rezultat će najvjerojatnije biti isti: ON je uvijek najmanje za zvjezdicu kompletniji igrač.

Napomena za kraj

Ovo nije naručen tekst. Nastao je spontano, ali ne iz srca, nego iz hladne glave komentatora, bez navijanja, bilo kakve zadnje namjere ili računice. Jer, era ovoga nogometnog velikana u segmentu kompletnosti igre ne smije proći nezabilježeno.

Ali da bi ove moje analize, zaključci ili ocjene, u očima čitatelja dobile određenu težinu i vjerodostojnost, nije naodmet napomenuti da u svojim nogama imam 300-tinjak odigranih utakmica s brojem 10 na leđima. Sučeljavao sam se u kopačkama i trpio oštre startove igrača poput brončanog Vatrenog Zvonimira Solde, svjetskog i europskog prvaka Siniše Mihajlovića, Zlatka Dalića ili Samira Toplaka. Također, završenim najvišim stupnjem školovanja na nogometnoj UEFA akademiji za trenera i sportskog direktora, stekao sam uvjete na stručne i nepristrane procijene profila i polivalentnost igrača.

Zbog toga držim, uz uvažavanje suprotnih i različitih mišljenja, da je ovaj tekst realan i stručno potkrijepljen , te da pored stotina drugih već napisanih članaka, može biti svjedočanstvo jednog uzbudljivog nogometnog razdoblja.

Vrijeme teče brzo i nezaustavljivo. Tako će se uskoro spustiti zastori veličanstvene nogometne karijere junaka ovoga teksta i lagano će početi padati u zaborav njegove izvedbe i prezentacije. Neka i ovaj članak ostane jedna pisana, ali dokumentirana i stručno obrazložena potvrda da je ON (bio) najkompletniji igrač današnjice.