Iz Cavtata u VSŽ aterirale tri nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”!

FOTO: Klaudio Pozniak

Cavtat je bio domaćin 5. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu i to pod sloganom „Ruralni turizam: kvaliteta, održivost, uključivost” i s glavnom temom „Konkurentnost i pozicioniranje ruralnog turizma nakon krize turističkog sektora izazvane Covid-19 pandemijom”.

Kongres je okupio oko 400 sudionika kojima je to bila prilika za predstavljanje znanstvenih radova, razmjenu iskustava i predstavljanje brojnih primjera dobre prakse, brojne radionice, okrugle stolove i panele nakon čega su dodijeljene i nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“.

Ovo je događanje postalo tradicionalno, a iz godine u godinu se otkriva sve više atraktivnih ruralnih destinacija, promoviraju tradicijski sadržaji, povezuju najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, čuvaju izvornost, a što je najvažnije stvaraju se novi proizvodi ruralnog turizma.

Prijavljeno je 138 projekata i ocjenjivačkoj komisiji je bilo izuzetno teško odabrati one najbolje iz cijele Hrvatske. Među prijavljenima bilo je i sedam kandidata iz Vukovarsko-srijemske županije koji su se natjecali u osam kategorija: turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

Ukupno je dodijeljeno 59 nagrada (zlatnih, srebrnih i brončanih povelja te posebnih priznanja), ali i tri šampionske titule – Veliki Zlatni suncokreti.

Jedna od šampionskih titula dodijeljena je vukovarskom restoranu Domestic House Lola, a nagradu je preuzeo vlasnik Krešimir Grubišić

Srebrnu povelju u kategoriji „Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru“ dobilo je Komunalno društvo Rokovci-Andrijaševci, za vožnju turističkom brodicom po rijeci Bosut, a nagradu je preuzeo načelnik Općine Andrijaševci Ante Rajković.

Brončanu je, pak, povelju u kategoriji vinskog turizma osvojio je iločki OPG Izvori života, za kušaonicu pjenušaca, vina i čokoladnih pralina.

Uz spomenute dobitnike, našu županiju predstavljali su još: OPG Ana Delić iz Županje, OPG Mijo Pranjić iz Drenovaca, OPG Citrus (izletište Opatovac) iz Opatovca te Bioekološko-edukacijski centar Virovi iz Otoka, a konferenciji, kao i dodjeli nagrada, nazočio je zamjenik župana Franjo Orešković.