Izaslanstvo Hrvatskih voda u posjetu Vinkovcima; dosad sagrađeno preko 125 kilometara nove kanalizacije

Izaslanstvo Hrvatskih voda predvođeno zamjenikom generalnog direktora Davorom Vukmirićem posjetilo je danas Vinkovce te su s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem i predstavnicima Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije predvođenim direktorom Ivanom Rimcem održali radni sastanak, a potom i obišli radove u sklopu provedbe projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“. Tijekom radnog sastanka, svi sudionici još su jednom iskazali zadovoljstvo dosadašnjom provedbom projekta, koji je započeo u veljači 2019. godine te napreduje zacrtanom dinamikom.

Evo malo i brojeva; na području najveće aglomeracije, one vinkovačke, izgrađen je dosad ukupno preko 51 kilometar novih cjevovoda, rekonstruirano je 6,8 kilometara cjevovoda te je izvedeno 18 crpnih stanica, gotovo 1.200 okana te preko 2.000 izvoda za priključke. U aglomeraciji Otok izgrađeno je gotovo 42,5 kilometara cjevovoda, 11 crpnih stanica te je izvedeno 879 okana i gotovo 2.300 izvoda za priključke. Aglomeracija Cerna je gotovo potpuno završena te je na tom području izvedeno preko 8,1 kilometar cjevovoda, svih 12 crpnih stanica, 177 okana i 1.255 izvoda za priključke. U aglomeraciji Ivankovo, izgrađeno je dosad preko 23,5 kilometara cjevovoda, svih 10 predviđenih crpnih stanica te 404 okna i preko 1.860 izvoda za priključke.

Preostali radovi na svim aglomeracijama uključuju još izgradnju ukupno 29 kilometara novih cjevovoda te rekonstrukciju 4,8 kilometara postojećih, dovršetak izgradnje 11 crpnih stanica, izgradnju ili rekonstrukciju još 940 okana te 785 izvoda za priključke. Podsjetimo, radove na izgradnji i rekonstrukciji sustava javne odvodnje, izvode lokalne tvrtke Vodoprivreda Vinkovci, AMM i Cestorad, a rok za dovršetak svih radova na ovoj projektnoj komponenti je lipanj 2022. godine. U sklopu projekta provodi se i rekonstrukcija 22 crpne stanice te izgradnja 40 novih crpnih stanica, od kojih su na 39 njih potpuno izvedeni svi građevinski radovi, te se čeka njihovo spajanje na energetsku mrežu kako bi mogle biti puštene u rad.

Kroz projekt je nabavljena i brojna oprema kao što su radna i specijalna vozila, oprema za kontrolu ispravnosti građevina za javnu odvodnju i oprema za održavanje sustava, GIS sustav te transportna vozila a jedan od važnih segmenata projekta je i dogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Jošine na treći, najviši stupanj pročišćavanja. UPOV Jošine je u probnom radu te je nabavljena sva potrebna oprema za laboratorij i zgradu uprave, a u tijeku je sanacija okolnog terena. Radove na ovom projektnom segmentu izvodi konzorcij tvrtki Gis Aqua Austria GmbH i Elmap d.o.o. te se dovršetak očekuje početkom kolovoza ove godine.

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ provodi se na području gradova Vinkovci i Otok te općina Ivankovo, Cerna, Andrijaševci i Privlaka. Vrijedan je 384 milijuna kuna, a sa 70,77 posto financira se sredstvima iz Kohezijskog fonda EU. Ostatak se financira sredstvima Ministarstva zaštite okoliša i energetike (11,7 posto), Hrvatskih voda (11,7 posto) te spomenutih jedinica lokalne samouprave (5,85 posto). Provođenjem ovog projekta značajno će se poboljšati kvaliteta života i zdravlje ljudi, zaštititi i očuvati okoliš te unaprijediti usluga odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim propisima.

Više informacija o projektu može se naći na web stranici www.aglomeracija.vvk.hr