IZBORI ĆE… Uskoro rast naknada za nezaposlene

Ilustracija/PEXELS

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava poslalo je socijalnim partnerima nacrt izmjena Zakona o tržištu rada. Ukoliko isti u konačnici bude usvojen, naknada nezaposlenima prvih 90 dana nakon gubitka posla neće se mijenjati, odnosno i dalje će iznositi 60 posto prosječne bruto plaće koju je osoba imala zadnja 3 mjeseca prije gubitka posla. Ostaje i uvjet kako će taj iznos biti najviše 70 posto prosječne neto plaće u državi, a riječ je od oko 845,60 eura, piše Jutarnji list.

Ključna izmjena je u razdoblju nakon 90. dana do 180. dana trajanja nezaposlenosti. Prema njoj, u tom razdoblju od 90 dana naknada će rasti sa sadašnjih 30 na 45 posto prosječne bruto plaće u zadnja tri mjeseca radnog odnosa prije gubitka posla primatelja naknade. Taj iznos neće moći biti veći od 50% prosječne neto plaće u Hrvatskoj, odnosno od 604 eura prema najnovijim podacima.

Nakon isteka 180 dana past će na 30 posto plaće te osobe, a neće moći biti viša od 35 posto prosječne hrvatske plaće. Ove izmjene trebale bi stupiti na snagu u drugoj polovici godine,  piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.