Izborna šutnja od subote u 00.00 sati do nedjelje u 19.00 sati, kazna za kršenje do pola milijuna kuna!

Državno izborno povjerenstvo priopćilo je o obvezi poštivanja izborne šutnje na drugom krugu glasovanja i ponovljenim izborima 30. svibnja 2021. godine. Zakonom o lokalnim izborima propisano je da izborna šutnja počinje protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora u 19.00 sati.

Pojednostavljeno i konkretizirano; izborna šutnja u drugom krugu glasovanja na izborima za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike i na ponovljenim izborima, koji će se održati u nedjelju, 30. svibnja 2021. godine, počinje u subotu, 29. svibnja 2021. u 00.00 sati, a završava u nedjelju, 30. svibnja 2021. godine u 19.00 sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenog kandidata ili kandidacijsku listu, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela (članak 35. stavak 3. Zakona).

Državno izborno povjerenstvo poziva sudionike drugog kruga glasovanja i ponovljenih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

* iznošenja i obrazlaganja izbornih programa;

* objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima;

* postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka;

* pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike;

* upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima;

* postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža;

* kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

DIP poziva medije i medijske nakladnike da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi te da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i slikovni linkovi-oglasi („banneri“) na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika.

Člankom 134. stavcima 2., 3., 4. i 5. Zakona propisano je da će se za prekršaj povredu izborne šutnje kazniti novčanom kaznom:

– od 3.000,00 kuna fizička osoba;

– od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kandidat na izborima;

– od 100.000,00 do 500.000,00 kuna pravna osoba;

– od 10.000,00 do 30.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba čiji su kontakt podaci objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva.

U dosadašnjoj praksi tijekom izbora u Hrvatskoj prema dostupnim podacima, nije bilo ozbiljnijih kršenja izborne šutnje. Tu i tamo, našla se poneka SMS poruka, čemu su na prijašnjim izborima mogli svjedočiti i birači najistočnije hrvatske županije, a koje su nagovarale birače kome dati glas kao i sporni zapisi na društvenim mrežama. Sudionici izborne utrke očito su skloni poštivanju izborne šutnje zbog visokih novčanih kazni za njezino kršenje.