Izbornik Červar objavio popis za SP u Egiptu; bez Mihića i Ivića, Karačić ipak među 20

Nakon večerašnjeg treninga hrvatske rukometne reprezentacije izbornik Lino Červar objavio je popis putnika koji sutra s piste zagrebačke zračne luke Franjo Tuđman kreću ususret novim izazovima na Svjetskom prvenstvu kojemu je domaćin Egipat.

Evo Červarova izbora: Marin Šego (Montpellier), Ivan Pešić (Meshkov Brest), Mate Šunjić (Ivry), Ivan Čupić (Vardar 1961), Zlatko Horvat (Metalurg), Manuel Štrlek (Telekom Veszprem), David Mandić (PPD Zagreb), Željko Musa (Magdeburg), Marino Marić (Melsungen), Ilija Brozović (Hanovver-Burgdorf), Marin Šipić (PPD Zagreb), Luka Cindrić (Barcelona), Domagoj Duvnjak (Kiel), Janko Kević (Nexe), Igor Karačić (Lomza Vive Kielce), Marko Mamić (Leipzig), Halil Jaganjac (Nexe), Josip Šarac (Celje Pivovarna Laško), Ivan Martinović (Hannover-Burgdorf) i Luka Šebetić (Tremblay).

Na popisu putnika za svjetsku smotru, dakle, nema Lovre Mihića i Šime Ivića, ali u reprezentativnom taboru je Igor Kovačić koji je nakon cjelodnevne liječničke opservacije ipak dobio zeleno svjetlo.

Svi igrači su tijekom priprema u Poreču i Zagrebu dali sve od sebe i naravno da bi svatko želio nastupiti na Svjetskom prvenstvu, ali morali smo odabrati njih 20. Moram pohvaliti igrače za njihovo držanje prema reprezentaciji, ali na toj poziciji imamo već dva krila i Lovro Mihić je razumio da je to logična odluka. Šime Ivić je više puta bio pozvan i uvijek je u krugu reprezentacije, ali već imamo dva ljevaka, i u ovom trenutku, kad imamo Cindrića i Karačića koji danas nisu trenirali punom snagom, kao i Duvnjaka koji je iscrpljen, morali smo dati prednost tome. Oni su naravno doprinijeli našem radu. Igor Karačić ide s nama, on radi pod posebnim programom i mislim da će on na kraju, kad bude trebalo dati sve od sebe – rekao je izbornik Červar po objavi popisa.

Nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Egiptu bit će 14. na kojem nastupa hrvatska rukometna reprezentacija. Od samostalnosti do danas Hrvatska nije propustila ni jednu svjetsku smotru i to je svojevrsni fenomen. Pri tome je osvojila jedno zlato (2003.), tri  srebra (1995., 2005. i 2009.) te jednu broncu (2013). Upravo ta bronca iz Španjolske od prije osam godina posljednja je Hrvatska medalja na svjetskim prvenstvima. I silan motiv ovom naraštaju da konačno prekine taj dugački post.

Po ukupnom učinku osvojenih medalja Hrvatska se nalazi na diobi sedmog mjesta zajedno s Danskom. Vodeća je Francuska koja ima šest naslova svjetskih prvaka, jedno srebro i četiri bronce. Inače naša reprezentacija je do sada na svjetskim prvenstvima odigrala 111 utakmica. I pritom je ostvarila 82 pobjede, četiri remija i 25 poraza.

Kao što je poznato, ždrijeb je Hrvatsku na ovom prvenstvu smjestio u skupinu C zajedno s Japanom, Angolom i Katarom. Tri najbolje reprezentacije iz svake skupine idu dalje. I tu objektivno ne bi trebalo biti problema i dvojbi. Ono što Hrvatska želi jeste maksimalni učinak, odnosno prenijeti četiri boda. Prvi susret Hrvatska igra u petak, 15. siječnja, u 18 sati po hrvatskom vremenu protiv Japana. Dva dana kasnije u istom terminu slijedi susret s Angolom, a 19. siječnja, opet u 18 sati, na rasporedu je dvoboj protiv Katara.

FOTO: Hrvatski rukometni savez