Izglasan vinkovački proračun za 2022. godinu; iznosi više od 365 milijuna kuna!

Dobar dio današnje sjednice Gradskoga vijeća protekao je u verbalnom mačevanju i taktičkom nadmudrivanju predsjednika Gradskog vijeća Vedrana Čuljka i vijećnika Živog zida Gorana Kajkića, a u svezi s Kajkićevim sklonostima i željama vezanima uz snimanje sjednica čemu se vladajući protive. Konzultirano je s tim u svezi i Ministarstvo pravosuđa i uprave koje nije raspetljalo čvor, a problem je zapravo u prilično nedorečenom Poslovniku; svaka od strana tumačila ga je na svoj način.

U raspravu se uključio i nezavisni vijećnik Tihomir Posavčić, inače odvjetnik, koji je s pravnog aspekta dao za pravo Kajkiću i predložio promjene Poslovnika koje bi ga učinile nedvosmislenim ili, pak, omogućavanje prijenosa sjednica na službenoj internetskoj stranici Grada Vinkovaca. Uglavnom, Čuljak je u konačnici ipak popustio, a Kajkić je snimao vlastita izlaganja, kao i neka izlaganja nekih opozicijskih vijećnika koji su to zatražili. Uglavnom, natezanje oko tumačenja Poslovnika je „ubilo priču”…

– Ovo nema smisla. Gradsko vijeće najstarijeg grada u Europi zaslužuje više konstruktivne rasprave. Suprotstavljenih strana u demokraciji uvijek je bilo i bit će ih, ali nikada nije bila ovakva atmosfera. Kojoj sam, priznajem, i sam podlegao, a ovu priliku koristim za ispriku onima koje sam uvrijedio. I pozivam sve skupa na konstruktivan rad – rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić koji je na današnjoj sjednici „spustio loptu na zemlju”, za razliku od nekih prijašnjih na kojima je nerijetko „požar gasio benzinom”, gubio kontrolu, a vijećnika Kajkića, podsjećamo, nazvao – teletom!

U svakom slučaju, dobrodošao je i za pozdraviti ovaj retorički zaokret prvog čovjeka grada (slijedit će ga, valjda, i svi ostali akteri vinkovačke političke scene?!) čiji je proračun za 2022. godinu danas izglasan. Kao i proračunske projekcije za 2023. i 2024. godinu. Usvojena proračunska masa za 2022. godinu iznosi 365.292.328 kuna što je za gotovo 20 milijuna kuna više od proračuna za 2021. godinu.

– Riječ je o razvojnom proračunu u kojemu nisu zapostavljeni ni socijala, sport, kultura i turizam. Obuhvaćeni su svi segmenti društva, proračun je razvojan i socijalno zastupljen s glavnim ciljevima unapređenja školstva, jačanja gospodarstva i razvoja prometne povezanosti. I ovoga puta zastupljeni su veliki infrastrukturni projekti važni za daljnji razvoj i napredak Vinkovaca – zaključio je Bosančić.