Izložba „Ratnice čuvarice kulturne baštine” do četvrtka u vinkovačkom kazalištu

„Ratnice čuvarice kulturne baštine” naziv je izložbe fotografije i zlatoveza otvorene u predvorju vinkovačkog kazališta „Joza Ivakić”. Organizaciju izložbe autorski potpisuje Udruga „Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije” čije članice i nakon Domovinskog rata kroz svoje radionice „Zlatne ruke” pronose istinu o Domovinskom ratu, ali i glas o našoj nematerijalnoj kulturnoj baštini kako po Hrvatskoj, tako i diljem Europe…

– Ovom izložbom želimo pokazati kako su žene ratnice koje su 90-ih bile pod oružjem i na prvoj crti bojišnice, a danas, nakon toliko godina sjetile su se što su ih naučile njihove bake, majke i tete… Posvetile smo se tako nematerijalnoj kulturnoj baštini, odnosno zlatovezu. Prošli smo Europom, izlagali u Londonu, Beču, Budimpešti…, bili prisutni na mnogim svjetskim kongresima. Sretne smo, međutim, što imamo prigodu izlagati i u Vinkovcima i na taj način našem gradu čestitati rođendan – napomenula je Ljiljana Poje, predsjednica Udruge „Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije”.

Inače, Udruga „Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije“ osnovana je 2010. godine u Vukovaru, a izložbama po Hrvatskoj i svijetu prenosi i pronosi priče braniteljica i branitelja, a zlatovezom čuva hrvatsku tradiciju.

– Izložba je doista dojmljiva, iz svake fotografije može se iščitati kroz kakav su pakao ove žene prošle kao braniteljice tijekom Domovinskog rata, ali i da su bile pune dostojanstva i hrabrosti u obrani našega grada i Hrvatske. A danas su velike promotorice mira i zahvaljujući njima naša se kulturna baština promovira diljem Europe i svijeta. Hvala im na tome – rekao je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

Izložba „Ratnice čuvarice kulturne baštine” u predvorju vinkovačkog kazališta bit će postavljena do četvrtka, 22. srpnja.