Izložba slika „Povijest pisma i pošte“ Ivana Lončara Žana

Piše: Matej Delaš

Izložba slika „Povijest pisma i pošteIvana Lončara Žana, „umjetnička djela jednake tehnike (ulja na platnu), jednakih dimenzija s pripadajućim skicama manjeg formata za svako djelo“, kako saznajemo na njegovoj stranici „Najjači slikar na svijetu“, postavljena je u Art clubu od 1. do 9. travnja. S vinkovačkim slikarom Žanom, ujedno i predsjednikom Hrvatskoga društva likovnih umjetnika, razmijenili smo nekoliko rečenica.

Ovo mi je sedamdeseta samostalna izložba, a zajedničkih imam više od 1.200 po cijelome svijetu. Na svim sam kontinentima izlagao osim u Africi, no i nju sam obišao. Prvu sam izložbu imao 1967. godine – govori nam Žan Lončar.

Ciklus slika „Povijest pisma i pošte“ započet je prije 14 godina i jedan je velik dio izložen u Art clubu. Taj ciklus još nije završen, odnosno nedostaje ih još nekoliko da bude kompletiran, a još su tri slike, koje ne pripadaju ciklusu, izložene u Art clubu. Ciklus počinje od slike parne lokomotive, a još sadrži Guttenberga, Cicerona, Jeronima, Mojsija, kinesko pismo, deve, piramide, bosančicu, dimne signale itd. Svatko tko imalo zna o slikarstvu, prepoznat će kubizam u Žanovim slikama.

Treba i drugačije stvarati, no ja sam se odlučio za kubistički smjer kako bih sve uspio ostvariti. Velik je period povijesti pisma i pošte. Planiram 15. svibnja izložbu u parku kada ću na 60 stalaka prikazati više ciklusa. Vidjet će se pejzaži, kompozicije, portreti, realističke slike i slično – govori nam slikar Žan.

Budući da se izložba može posjetiti, uz pridržavanje epidemiološkim mjera, do petka 9. travnja, dobro je znati da je svaki dan od 10 do 14 sati u prostoriji Art cluba, u Ulici bana Jelačića 18.