„Između vremena i nas”, druga zbirka pjesama Rujane Bušić Srpak

Od Vinkovčanke Rujane Bušić Srpak, direktorice Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, navikli smo saznavati o mjestima, ljudima i događajima naše županije koja vrijedi posjetiti, kao i o tome kako Srijem i Slavonija stoje na turističkom tržištu Hrvatske, konkurentnom po ljepotama i sadržajima.

No, već drugi puta, poziva nas Rujana negdje “Između…“. Naime, ovih je dana u izdanju Matice hrvatske Ogranka u Vinkovcima izdana druga zbirka poezije Rujane Bušić Srpak pod nazivom “Između vremena i nas“. Zbirku je uredila Višnja Sorčik, a tematikom i naslovom nastavak je prve zbirke, “Između ljubavi i ništa“.

U izazovnim vremenima, Rujana je odlučila hrabro, na svoj način, progovoriti o čovjeku, njegovom unutarnjem svijetu, sumnjama, borbama i istinskim težnjama. Progovorila je o tome vidimo li i kakvog čovjeka u sebi, vidimo li čovjeka pokraj sebe i gdje je u svemu tome Bog. Zbirka poezije priznanje je osnovne ljudske borbe, ali i težnje – za ljubavlju.

Ogulimo li slojeve svakodnevice, u svakom čovjeku za sve njegove ciljeve naći ćemo ishodište samo u jednom; u osjećaju kao motivu, kao odredištu i kao ispunjenju. Usudimo li se to priznati? O tome što ju je motiviralo pisanju i ohrabrilo u izdavanju, Rujana Bušić Srpak kaže:

Pisanje nije bila nikakva svjesna namjera, niti misao, niti želja. Prije bih rekla da je bio poriv s kojim sam saživjela. U točno određenom trenutku u mom životu osjećaji su se počeli pretakati u misli, misli u riječi, a riječi u cjelinu koja je na kraju ispala – pjesma. Moj motiv nije nikakva zabluda ili iluzija o samoj sebi kao pjesnikinji nego želja da s čitačima mojih redaka podijelim život. Ljudi se razlikuju u puno osobnih i životnih odrednica, no imamo i mnogo lijepih zajedničkih osobina. Upravo su one mjesto na kojem bismo se trebali razumjeti. Nažalost, to zajedničko mjesto je puno češće strah, a puno rjeđe razumijevanje. Ako bih nešto željela svojim zbirkama, to je onda samo jedno. Pokazati ljudima da nikada nisu sami jer sve što osjećaju već je život proživio i život pobijedio – naglašava naša sugovornica koja očito nema problema s nadahnućem imajući u vidu da je u razdoblju od dvije godine publicirala dvije zbirke pjesama.

Vrelo inspiracije? Ljudi. Uvijek ljudi. Moj život i odnos prema Bogu, ljudima i prirodi. Priroda je neraskidivo povezana s čovjekom i ne mogu odvojiti svoje osjećaje prema ljudima od osjećaja koje imam prema prirodi. I u pjesmama ih često povezujem u misao, vezu, pitanja i odgovore. Čovjek ne može bez prirode kao svog ishodišta. Za mene je priroda najljepša Božja kreacija. Oličenje čiste ljubavi – zaključuje Rujana Bušić Srpak.

Promocija zbirke pjesama u prostorijama vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske pričekat će neka sretnija epidemiološka vremena. Do tada, tu je portal Vinkulja.hr.