Izrazito visok rizik od izbijanja ptičje gripe u cijeloj Europi! Uginuli labud u Bosutu nije znak za paniku, ali…

Nedavno je u naselju Staro Pračno u Sisačko-moslavačkoj županiji potvrđen jedan slučaj visoko patogene influence ptica podtipa H5N1 (ptičja gripa) u domaće peradi na gospodarstvu. Nakon potvrde bolesti aktivirani su lokalni i nacionalni krizni stožeri. Također, u razdoblju od 19. do 25. studenoga 2021. godine, visoko patogena influenca ptica podtipa H5N1 potvrđena je u ukupno 9 divljih ptica (crvenokljuni labudovi, patka kreketaljka) na lokacijama Parka Prirode Lonjsko Polje, Varaždinsko jezero i Zaostrog.

Trenutna epidemiološka situacija na području cijele Europe upućuje na izrazito visoki rizik od izbijanja ove bolesti budući da su brojne europske zemlje zabilježile izbijanja i slučajeve bolesti kako u domaće peradi i ptica u zatočeništvu tako i u populaciji divljih ptica koje tijekom redovnih migracija šire virus influence ptica na populaciju domaće peradi.

S tim u svezi skrećemo pozornost na labuda uginulog u Bosutu, 100-injak metara od mosta na vinkovačkoj zaobilaznici. Labudovi su (uz divlje patke i guske) prirodni, a domaća perad neposredni prijenosnik zaraze, bilo putem izdvajanja hranidbenih proizvoda, bilo putem izmeta koji se koristi gnojivo. Ne mora, dakako, uopće značiti da je nesretna životinja uginula od posljedice ptičje gripe, ali bi analizu svakako trebalo načiniti. Na trošak države, odnosno resornog ministarstva. I tako otkloniti svaku sumnju. Inače, uginuli labud već treći dan nalazi se na spomenutoj lokaciji.