JA SAM JASMIN Film o nijemom dječaku iz Gunje prošao na Dubrovnik Film Festival

„Ja sam Jasmin” („I am Jasmin!“) prošao je selekciju te je odabran za ovogodišnji filmski festival u Dubrovniku koji će biti održan od 19. do 22. listopada 2023. godine. Film „I am Jasmin!“ prošao je selekciju, natječe se te će biti prikazan u kategoriji „Selekcija do 15 godina“ u kojoj će se natjecati 22 filma.

Posrijedi je portretni dokumentarac o Jasminu, učeniku 2. razreda Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ iz Gunje, koji je nijem. Film je svjedočanstvo o izazovima s kojima se Jasmin nosi tijekom svog školovanja. O Jasminu govore njegova majka i brat, kao i učiteljica, defektologinja, asistent u nastavi te njegovi prijatelji iz razreda. Član je Društva osoba s invaliditetom „Zvjezdice“ u Gunji, gdje rado boravi i glumi u dječjim predstavama.

– Bilo je zadovoljstvo raditi na još jednom filmu, pogotovo ovakvog tipa. Vrlo je važno da ljudi budu osviješteni oko poteškoća koje imaju učenici s posebnim potrebama i svim preprekama na koje oni nailaze. Bilo je vrlo zanimljivo snimati ovaj film jer smo po prvi puta snimali izvan škole. Svi smo se potrudili i uložili dosta truda u ovaj film koji je sniman tijekom cijele školske godine – informirala je Mia Dugonjić koja je jedan od autora na filmu.

Inače, Dubrovnik Film Festival (DUFF) je međunarodni filmski festival za djecu i mlade mediteranskih zemalja. Misija festivala je omogućiti, motivirati i promovirati filmsko stvaralaštvo mladih na Mediteranu.