Jači od COVID-a: Vinkovački gospodarstvenici s rekordnim poslovnim rezultatima u 2020. godini!

Nakon obrade svih dostavljenih financijskih izvještaja za 2020. godinu od strane poslovnih subjekata koji su obveznici poreza na dobit, FINA je izašla u javnost sa sumarnim podacima i na razini gradova i općina. Prema navedenom, vinkovačko gospodarstvo ostvarilo je rekordno pozitivne povijesne rezultate unatoč svim problemima kroz koje je prolazilo kako svjetsko i domaće, tako i lokalno gospodarstvo.

Prema istom izvoru, u prošloj godini povećan je broj poduzetnika sa 693 na 703 u odnosu na 2019. godinu te ukupni prihodi iznose 5 milijardi i 335 milijuna kuna što je rast od 7,95% u odnosu na 2019. godinu. Isto tako, rasle su i prosječne mjesečne neto plaće sa 4.336 kuna na 4.730 kuna što je porast od 9,10%.

Još veći uspjeh iskazan je kroz trgovinski saldo koji je u odnosu na 2019. godinu veći za 15,53% te iznosi 425 milijuna i 570 tisuća kuna.

Ovaj rezultat vinkovačkog gospodarstva je tim veći uzme li se u obzir kako je PIK-Vinkovci plus iskazao enorman gubitak od čak 70 milijuna kuna! Ali to je već posebna priča… Neznatno je došlo do pada zaposlenih kojih je u prošloj godini bilo 35 manje nego u 2019. te je u privatnom sektoru plaću primalo 8.312 naših sugrađana prošle godine.

S obzirom na sve okolnosti i neizvjesnost kroz koju smo svi prolazili od građana, do poduzetnika i javne uprave, možemo biti itekako ponosni na otpornost vinkovačkog gospodarstva u protekloj godini. Unatoč tome što smo imali gotovo dva mjeseca potpunog lockdowna i nekoliko mjeseci velikih ograničenja zbog COVID-a, vinkovački gospodarstvenici su uspjeli sačuvati radna mjesta u svojim tvrtkama, ali i ostvariti rekordne poslovne rezultate. Vjerujem kako je određeni doprinos takvim rezultatima izravno dala i gradska uprava gdje smo, u izravnoj komunikaciji s poduzetnicima, dali niz mjera i olakšica kojima smo nastojali ublažiti ekonomske posljedice prouzrokovane pandemijom, istaknuo je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Osim oslobođenja plaćanja određenih izdataka prema gradu, u prošloj godini gradske su vlasti poticale osnivanje novih tvrtki, ali i ulaganja postojećih tvrtki u razvoj njihovih proizvodnih kapaciteta i ljudskih potencijala. Jedan od ključnih pokazatelja koji je također rastao jest i prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom koja je iznosila 4.730 kuna što je, u prosjeku za 394 kune više nego što su zaposleni kod poduzetnika imali u 2019. godini.

Iako plaće u gospodarstvu i dalje zaostaju za nacionalnim prosjekom, možemo biti itekako zadovoljni trendom koji je rastući već 5 godina za redom te je za očekivati kako ćemo se u narednim godinama napokon izdići iznad nacionalnog prosjeka. Upravo plaće zaposlenika u privatnom sektoru jedan su od prioriteta na kojima vinkovačka gradska uprava intenzivno radi, pa tako već treću godinu za redom našim mikopoduzetnicima dajemo na raspolaganje potpore do 30 tisuća kuna uz uvjet povećanja plaće od minimalno 10% po zaposlenom, to je naš obol koji smo u ovom trenutku u mogućnosti dati, prokomentirao je najnovije brojke vinkovačkog gospodarstva pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče.

Prema broju zaposlenih prema satima rada, u 2020. godini najveći poslodavac bio je Boso d.o.o. koji je sa 965 zaposlenih imao udio od čak 11,64% zaposlenih u vinkovačkom poduzetništvu. Iznad 100 zaposlenih imalo je ukupno 15 tvrtki, dok je iznad 20 zaposlenih imalo 59 gospodarstvenika.

Prema istim podacima, čak 517 naših poduzetnika ostvarilo je dobit, dok je njih 186 negativno poslovalo. Po pitanju dobitaša, u prvih 5 s iskazanom dobiti nalaze se Boso (27,23 mil. kn), AMM (24,90 mil. kn), Dilj (17,46 mil. kn), Grad-export (15,67 mil. kn) i Sokol (12,48 mil kn), a zanimljivo je kako je čak 37 vinkovačkih tvrtki iskazalo dobit veću od milijun kuna, a među prvih 100 najuspješnijih vinkovačkih tvrtki niti jedna nije iskazala dobit manju od 374 tisuće kuna!