Jarminčanka Helena Šušković, članica Udruge TRN, finalistica „Amorove žlice”

Helena Šušković i pobjednik Daniel Zahtila

Zagreb je bio domaćin velikog finala prvog nacionalnog gastro natjecanja osoba s invaliditetom „Amorova žlica“ koje je pokrenula Udruga UNUO (Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja) u suradnji s Hrvatskom Provincijom sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Trinaestero finalista uz mentorstvo ponajboljih hrvatskih chefova, pastry chefova i barmena pokazali su mogućnosti potpune integracije i da osobe s invaliditetom doprinose svojim radom sebi i društvu, a natjecali su se u tri kategorije: kuhanje, priprema koktela i prezentacija hrane i pića.

I naš kraj imao je svoju predstavnicu; bila je to Helena Šušković iz Jarmine, inače članica vinkovačke Udruge osoba s cerebralnom paralizom i njihovih obitelji TRN.

 

– Zaista sam uživala u ovom natjecanju kroz koje je ukupno prošlo 160 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Nezaboravno iskustvo, stjecanje novih znanja, upoznavanje novih ljudi… Ma, predivno – naglasila je Helena čija je mentorica bila pastry chef Marija Jelačić.

– Radili smo desert, što je za mene bio izazov, jer baš nisam vična slasticama. Ali, uz njezin nadzor i navođenje uspjele smo pripremiti ukusnu pitu od jabuka. Moram reći da mi se više od bilo kakve pobjede i nagrade svidio model rada Udruge UNUO, a to je da postoji prostor gdje će stručnjaci svaki u svom resoru prenositi svoja znanja osobi koja nije imala istu startnu poziciju kao većina u zajednici u kojoj živimo. Moja je velika želja da takvo nešto postoji u našim Vinkovcima i u našoj Slavoniji, tada bi zaista počeo rasti svijet jednakih mogućnosti. Zahvaljujem svojoj udruzi TRN što mi je svojim poticajem i prijedlogom da idem na natjecanje priredila radosne trenutke – dodala je Helena čiji je plasman među finaliste već samo po sebi izuzetan uspjeh; podsjećamo, među 13 od 160!

Uzgred, tročlani stručni žiri pobjednikom finala proglasio je Daniela Zahtilu iz Labina. Helena Šušković umjesto zaključka:

– Prije svega, čestitam Danielu i njegovu mentoru chefu Miljenku Kosanoviću, pobjednički riblji file s povrćem bio je izvrstan! Ujedno koristim prigodu potaknuti svoje OSI prijatelje da vlastitim životima dodaju malo boje, bilo ukusnim jelom, lijepom slikom ili glasnom pjesmom. Svaki život nosi svoje radosti. Budite hrabri!