JAVNA TRIBINA Dvije strane iste priče

Čitam jutros članak na Službenom vinkovačkom glasilu vladajuće garniture, u narodu poznate i kao Novosti.hr, u kojem pišu o Javnoj tribini o HNK Cibalia, održanoj povodom 100 godina navijačkog pokreta u Vinkovcima.

Čitam i žalim što, izgleda, nisam bio…

A bio sam.

Autorica članka je zaradila plaću u potpunosti; red pozitive, red suhoparnih informacija i na kraju, naravno, izjava gradonačelnika obojana takvim ružičastim tonovima da bi i Barbiki pozlilo.

Ni slova o tome kao igrači na povratku iz Šibenika staju na benzinsku i nitko ne izlazi iz autobusa jer plaću nisu dobili dva mjeseca. Pojedinci i tri.

A tek je rujan!

Niti o volonteru Krešimiru Tomiću, koji je, prema riječima bivše predsjednice Dee Lasić, jedini u povijesti kluba imao ugovor sa klauzulom o isplati svih plaća u slučaju otkaza.

I na konto takvog ugovora mu je isplaćeno preko 20.000 eura bruto, za 19 mjeseci u kojima uopće nije ni radio!

Nisu spomenuli ni raspravu o Školi nogometa i njenom voditelju Goranu Meštroviću koji je po četvrti put podnio ostavku, a koja će, iskreno se nadam, ovaj put biti prihvaćena.

Inače, istog onog Gorana Meštrovića koji NE ZNA da mu mlađe kategorije igraju u isto vrijeme kada i seniori u Vukovaru i kojega u rujnu IZNENADI siječanjska (!!!) Odluka kluba iz siječnja da se za drugo dijete u Školi nogometa plaća 50% članarine.

Nije notiran ni podatak da potpisnik ovih redaka, Ivan Grigić -Šinko (mrzim o sebi pisati u trećem licu jednine, ali ovaj puta moram, zbog važnosti napisanog op. a.), „šverca kopačke na crno“ i „da bi prvo trebao počistiti pred svojim pragom pa tek onda prozivati“ ili tako nekako.

Na tu temu samo kratko; ako imate vremena, škicnite na Njuškalo, nadimak „djalminha“, imam vrhunske robe.

Činjenica da bivša predsjednica Dea Lasić ne želi podnijeti izvješće o svom radu, niti one bitne podatke o sponzorima, transferima igrača i stanju u blagajni, a ni najbanalnije o broju iskaznica, godišnjih ulaznica ili suvenira, očito je promaknula novinarima Novosti.

Informacija da se moraju održati još najmanje dvije Skupštine kluba (minimalno još dva mjeseca čekanja) da bi se pokrenuo proces dokapitalizacije, da ćemo u Novu godinu očito ući bez predsjednika, sportskog direktora, uz beskorisni i nezainteresirani Nadzorni odbor, nije previše bitna da bi pronašla mjesta u tekstu.

Mogao bih ovako još dugo, ali pošto je u Cibaliji situacija očito odlična, idem otvoriti Novosti.hr pa pročitati i da je stanje u Vinkovcima idilično.

Kako su igrali?

Kad bih ovu Javnu tribinu usporedio s nogometnom utakmicom i ocijenio kao u „Sportskim novostima“ (od 5 do 10), to bi izgledalo otprilike ovako:

ANDREJ KERIĆ – trener Cibalije je najmanje „igrao“, imao je obveza zbog današnje tekme, ali tih par minuta i nekoliko odgovora je odradio više nego korektno. Odgovori su mu bili precizni, jasni i, siguran sam, istiniti. OCJENA: 6.5

DEA LASIĆ – bivša predsjednica kluba je nastupila iznimno mlako, nezainteresirano i bezvoljno, kakva je bila i većinu svog mandata. Nastup za zaborav! OCJENA: 5

IVAN BOSANČIĆ – iznenađujuće razgovorljiv, na momente pristojan i poprilično strpljiv. U nekim trenutcima nepotrebno podilazio navijačima, ne barata niti najmanjim znanjem o klubu, ali sveukupno neloš. 

Sve one primitivne i bahate izljeve sa Skupštine je sveo na najmanju moguću mjeru, vjerojatno zbog publike koja inače nije njegov uobičajeni auditorij.

Zbog dovođenje privatnih „tjelohranitelja“ u civilu ocjena manje, čemu strah od vlastitih građana?

Bosančić nikad neće biti igrač za velike utakmice, pa čak i za one nebitne, ali ovim nastupom je pokazao da može, ulaskom s klupe u sudačkoj nadoknadi, pomoći ekipi stajući u „živi zid“. OCJENA: 6

HRVOJE NIČE – predsjednik Nadzornog odbora je premalo igrao za bilo kakvu ocjenu. OCJENA: –

MLAĐI NAVIJAČI – znatiželjni, razgovorljivi, brojni! Pitanja su im, izuzev nekoliko promašenih, artikulirana i pogađaju bit problema. Minus je taj što ne zadiru u najveće probleme kluba, ali prepisat ćemo to nježnim godinama i opčinjenošću atmosferom. A uostalom, nije njihovo da se bakću s najvećim problemima, ima nas koji to trebamo odraditi. OCJENA: 7

STARIJI NAVIJAČI – potpuno smo podbacili, i brojnošću i nastupom! Izuzev nekoliko sitnijih iznimki, izgledali smo kao statisti u nekoj komediji, a pojedinci bi idući put trebali uzeti stolicu i sjesti pored gradonačelnika! Najveće razočaranje ove utakmice! OCJENA: 5

I površnom pratitelju stanja u klubu je potpuno jasno da od ovih „promjena“ nema ništa!

Zamislite narkomana kojem date 5.000 eura i zatvorite njegova dugovanja prema dilerima i kamatarima. Spasili ste ga na kratko, ali on je i dalje đanki koji će ponovno napraviti sve isto.

Dok se ne izliječi, nema spasa.

A Cibalia je, s ovakvom garniturom ljudi i ovakvim odnosom prema njoj, daleko od izlječenja.