JAVNI POZIV Poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama

Nakon malo više od godinu dana i natječaja za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je danas objavio dugo očekivani Javni poziv za sufinanciranje ugradnje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama. Za poziv su osigurana sredstva u iznosu od 12.425.000 eura, a sufinanciranje iznosi maksimalno 50% ukupnog iznosa ili 600 eura po kW nazivne snage. Gledajući prosječnu snagu fotonaponskih elektrana za obiteljske kuće, moglo bi biti dovoljno novaca za skoro 4.000 prijava.

Jeste li prihvatljiv prijavitelj?

Ako vaša obiteljska kuća ima sve potrebne dozvole (građevinsku ili uporabnu), više od 50% bruto površine namijenjeno je za stanovanje, manja je od 600m2 i ZK izvatkom možete dokazati vlasništvo, nemate problema. Prihvatljivi su troškovi fotonaponskih modula, podkonstrukcija, pretvarači i razvodi, oprema obračunskog mjernog mjesta, građevinski radovi i gromobranska instalacija, a bitno je i navesti kako su opravdani troškovi nastali nakon 1. siječnja 2023. godine.

Trenutno je u pozivu navedeno kako je moguće prijaviti isključivo fotonaponske elektrane koje su ugrađene i puštene u pogon, što znači kako bi morali postaviti elektranu do kraja godine i tek onda slati prijavu na poziv što je različito od dosadašnjih iskustava s natječajima Fonda.

Hoće li se isplatiti i kada postavljanje elektrane?

Do sada je sufinanciranje za naš grad iznosilo 40% i rok isplate fotonaponske elektrane je bio 3-5 godina. U zadnjih godinu dana ipak ima značajnih promjena. Cijene modula i ostale opreme strahovito padaju, a država je ukinula PDV na cjelokupnu opremu. Više nije potrebno ugrađivati elektrane slabije snage zbog straha od ulaska u proizvođače, jer država dozvoljava da ipak budete u određenom plusu s otkupljivačem. Dodatan poticaj da se odlučite za ugradnju je i to što se ovim natječajem sufinancira 50% prihvatljivih sredstava, što će samo ubrzati vraćanje uloženog. U natječaju ne traže ni energetski certifikat što je također ušteda.

Gdje se prijavljujete?

Obrasce možete skinuti na stranicama Fonda, a cjelokupnu prijavu šaljete poštom. Detaljne informacije o načinu prijave, potrebnim dokumentima i zahtjevima možete pronaći na stranicama Fonda – fzoeu.hr

Ako Vam treba pomoći oko obrazaca, možete se javiti Agenciji za razvoj i investicije grada Vinkovaca Via d.o.o..