Je li došlo vrijeme za donošenje Zakona o naknadi ratne štete nastale u srpskoj agresiji na Hrvatsku?

IZVOR: Zajednica povratnika hrvatskog Podunavlja

Zajednica povratnika Vukovarsko-srijemske županije najavila je održavanje 4. konferencije Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja na kojoj će dominantna tema biti Prijedlog zakona o naknadi ratne štete hrvatskim prognanicima i stradalnicima Domovinskog rata. Navedena rasprava, a na kojoj je svoju nazočnost najavio i ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić, Sa 4. konferencije poslužit će za upućivanje zahtjeva novoj Vladi da se po hitnoj proceduri donesite Zakon o naknadi ratne štete nastale u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku u vremenu od 1991. do 1998. godine.

Ako je takav zakon i sve provedbene akte mogla donijeti tzv. Republika Srpska u Bosni i Hercegovini još 2005. godine u kojemu su participirali svi stanovnici toga entiteta bez obzira na vjeru i nacionalnost, onda takav zakon može donijeti i Republika Hrvatska. Takav bi zakon stavio izvan snage Zakon o civilnim žrtvama rata kao nepotreban jer bi sva pitanja vezana za ratnu štetu bila definirana ovim zakonom. Napominjemo kako bi ovaj Zakon bio snažna gospodarska mjera jer bi omogućila povratnicima, s jedne strane rješavanje kreditnih zaduženja još iz vremena povratka, a s druge strane značajna poticajna sredstva za nova ulaganja u razvoj i pokretanje malog i srednjeg poduzetništva, OPG-ova i sl., navode iz Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja.

Uz ovu temu, pokrenut će se i inicijativa za donošenje novog zakona o ratom stradalim područjima. Naime, postojeći zakon datira još od lipnja 1996. godine te je do sada doživio čak 7 izmjena.

Po završetku mirne reintegracije, Zakon o PPDS-u polučio je dobre rezultate i u značajnoj mjeri potaknuo prognanike na povratak. Otvarane su poslovne zone u kojima su povratnici našli zaposlenje a poduzetnici interes za ulaganje kapitala i otvaranje novih radnih mjesta. No, čestim izmjenama zakona i nesigurnosti uloženog kapitala, interes ulagača je smanjen. Dobitna kombinacija je donošenje novoga Zakona o ratom stradalim područjima koji bi objedinio najkvalitetnija rješenja iz bivših zakona o PPDS-u i Zakona o poticanju ulaganja u jedinstven Zakon o ratom stradalim područjima, tvrde u Zajednici povratnika.

Posljednja i nikako manje bitna tema Konferencije bit će demografska slika koja je osobito katastrofalna u hrvatskom Podunavlju što je najvećim dijelom posljedica nemogućnosti pronalaska dobro plaćenog posla, pa je veliki broj radno aktivnog stanovništva napustio područja povratka a ulazak Hrvatske u EU je otvorio put lakšeg odlaska u treće zemlje. Koji su modeli razvoja ekonomije i stvaranja uvjeta za povratak tih ljudi ali i dolazak naših iseljenika, gdje interes sve više raste, zaključuju iz Zajednice.

Najavljeno je održavanje 4. konferencije Zajednice povratnika hrvatskog Podunavlja dana 8. lipnja 2024. godine u palači “Srijem” u Vukovaru, županijska 9 s početkom u 11,00 sati.