JEFTINIJE GRIJANJE? U Vinkovcima i Vukovaru započinju geotermalna istraživanja

Geotermalni izvori/Ilustracija

Koristeći sredstva iz EU fondova, a u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Agencija za ugljikovodike osigurala je 30 milijuna eura za istraživanje geotermalnog potencijala za potrebe toplinarstva. Prvi radovi, kako javlja HRT, već su započeli u Velikoj Gorici, a u okviru projekta provest će se i istraživanja u još 5 gradova, a među kojima se nalaze i Vinkovci te Vukovar!

Sami istražni radovi izvode se na način da tzv. „vibrokamioni“ proizvode dubinske vibracije te se snimanjem 2D seizmike istražuju geotermalni izvori i njihov potencijal na dubini od 3 tisuće metara.

Cilj je ovih istraživanja dobiti potvrdu o postojanju vode temperature 90 Celzijevih stupnjeva, a kojom  bi se grijali stambeni objekti. S obzirom kako uz Veliku Goricu, Vinkovce i Vukovar još i Osijek, Zaprešić te Sisak imaju centralne toplinske sustave i dobar geotermalni potencijal dokazan tijekom prethodnih istraživanja u proteklih pedesetak godina, upravo su navedeni gradovi uzeti u obzir kao najoptimalniji za realizaciju ovog projekta.