Josip Dabro: Boži Galiću i HDZ-u zamjeram izostanak osjećaja prema poticanju vinkovačkog gospodarstva

Josip Dabro nezavisni je kandidat koji u izbornu utrku za župana vukovarsko-srijemskog ulazi uz potporu Domovinskog pokreta, Nezavisne liste Ivana Penave te Hrvatske seljačke stranke, Zelene liste i stranke Desno. Javnosti je više poznat po političkom djelovanju unatrag četiri godine kada je obnašao dužnost zamjenika župana, a nije nepoznat niti kroz djelovanje u društvenom životu, kao dugogodišnji sportaš i sportski djelatnik u kickboxingu.

Novijim vinkovačkim generacijama manje je poznat podatak o tome da je Josip Dabro unuk glasovitog vinkovačkog obrtnika/obućara Ivana Dabre – njegov lik i djelo Vinkovčani srednje, a osobito starije generacije dobro pamte – čija je radnja bila smještena na križanju Glagoljaške i Gundulićeve ulice.

– Vinkovci su oduvijek bili na glasu kao grad obrtništva. Pokojni djed Ivan 1998. godine dobio je nagradu kao najuspješniji obrtnik Grada Vinkovaca. I najdugovječniji, budući da je u Vinkovcima kontinuirano radio od 1948. godine.

Ono što trebamo vratiti Vinkovcima jest taj obrtnički duh koji je iščezao zadnjih 20-ak godina, zahvaljujući politici onih koji su kreirali politički život u VSŽ. Boži Galiću i HDZ-u zamjeram izostanak osjećaja prema poticajima u vinkovačkom gospodarstvu, a pogotovo u malom i srednjem poduzetništvu. Navest ću i konkretan primjer izostanka tog senzibiliteta; Grad Vukovar je u 2021. godini za svoje poduzetnike dosad izdvojio 5.000.000 kuna, a Vukovarsko-srijemska županija 450.000 kuna. Brojevi su to koji govore sami za sebe – dodaje Dabro.

Bolja slika nije ni u ostalim dijelovima županije, naglašava Dabro, koji je zadovoljan dosadašnjim dijelom kampanje. A anketama?

– Prema našim anketama HDZ-ov kandidat Damir Dekanić uživa potporu 34 posto anketiranih, ja sam na 26 posto, SDP-ov Dražen Ćavar se vrti oko 12 posto, Nikola Kajkić na 9,8 posto, a Tomislav Panenić na oko 7 posto. No, najvjerodostojnija anketa bit će ona 16. svibnja. Nedjelju dočekujemo s mnogo optimizma i to utemeljenog. Već tri mjeseca rudarski radimo na terenu, osjećam uvjerenje kako će se u konačnici isplatiti. Pozivam sve građane Vukovarsko-srijemske županije da u nedjelju iziđu na birališta, to je dan kada svi imamo isto pravo, a pogotovo Vinkovčane od kojih očekujem da mi ukažu povjerenje koje neću iznevjeriti – zaključuje Dabro.